Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Szkło jest najbezpieczniejszym opakowaniem dla żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-06-2011, 10:45
Ekspert: Szkło jest najbezpieczniejszym opakowaniem dla żywności
Justyna Marszałkowska - Jakubik

Wyniki badań są bezlitosne i jednoznacznie pokazują, że niebezpieczne związki z opakowań przenikają do żywności i kumulując się w nim mogą zagrażać naszemu zdrowiu - mówi Justyna Marszałkowska - Jakubik, Centrum Dietetyczne ProLinea, wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

- Na skutki uboczne czasem trzeba czekać całymi latami, jednak pamiętajmy, że kumulowanie się ich rozpoczyna się już w łonie matki. Mając na uwadze właściwości szkła, które w żaden sposób nie wpływa na zdrowotność i walory estetyczne produktu a co za tym idzie na nasze zdrowie, odpowiedź na pytanie o wybór wartościowego dla zdrowia opakowania żywności jest oczywista - mówi Justyna Marszałkowska - Jakubik.

Jej zdaniem jednym z najsilniejszych obecnie globalnych trendów jest rosnące znaczenie zdrowego stylu życia. - Trend ten jest związany nie tylko z naszym własnym zdrowiem, ale również ze zdrowiem całej planety. Z tego powodu szkło stanowi jeden z najlepszych materiałów do pakowania żywności - jest bowiem najczystszym, najbardziej naturalnym sposobem jej przechowywania. Może być także stale poddawane recyklingowi, dzięki czemu jest to wybór korzystny dla środowiska - podkreśla.

Szkło jest bezpieczne dla środowiska. Czyste składniki szkła - wapień, piasek i soda amoniakalna - łączą się, tworząc naturalny, nietoksyczny materiał opakowaniowy. Ponadto, szkło jest w 100 proc. odnawialne i może być bezpiecznie wielokrotnie wykorzystywane. Nie rozkłada się na szkodliwe substancje chemiczne i jest stabilne w swojej naturalnej postaci, nawet jeśli nie zostanie powtórnie przetworzone. Mimo większego ciężaru jednorazowych opakowań szklanych, ich ślad węglowy jest mniejszy lub taki sam jak opakowań aluminiowych lub z plastików PET. 

Szkło to całkowicie naturalny, nietoksyczny materiał opakowaniowy. Chroni nas, zabezpieczając produkty przed substancjami chemicznymi. Produkty i marki w szklanych opakowaniach są atrakcyjne dla konsumentów szukających zdrowych rozwiązań. Z badań wynika, że konsumenci uważają, że szkło jest lepsze, jeśli chodzi o konserwację i bezpieczeństwo.

Konsumenci uznają także opakowania szklane za najbezpieczniejsze do stosowania w kuchenkach mikrofalowych.

Kiedy produkt jest pakowany w szkło, konsumenci widzą go takim, jaki ma być. Jeśli konsumenci mogą zobaczyć produkt i jego składniki przez przezroczyste opakowanie szklane, oznacza to, że właściciel marki nie ma nic do ukrycia, jest pewny swojego produktu i solidny. To buduje nie tylko zaufanie, to buduje markę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH