Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Emilewicz, MR: Przetwórstwo to szansa dla polskiego przemysłu spożywczego (wideo)

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-09-2016, 18:28
Emilewicz, MR: Przetwórstwo to szansa dla polskiego przemysłu spożywczego (wideo)
Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu, Ministerstwo Rozwoju, Fot. Ministerstwo Rozwoju

Polski przemysł spożywczy, a zatem to, co stawiamy na stole, już dzisiaj stanowi bardzo dużą część tortu, którym jest polska produkcja. I to zarówno jako towar eksportowy, jak i ten dedykowany na rynek krajowy. Ale jaki mamy z nim problem? Bardzo często sprzedajemy produkty nieprzetworzone – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju.

– Sprzedajemy borówki, jagody, ale znacznie mniej sprzedajemy tego, co jest najcenniejsze, czyli produktów przetworzonych. W jaki sposób można wydłużyć ten łańcuch korzyści, tak aby przetworzona żywność stanowiła o wartości naszego eksportu? To jest problem, z którym musimy sobie dzisiaj poradzić – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju.

Dodaje, że nie musimy nikogo przekonywać, że jakość polskiej żywności jest jedną z tych najwyższych, jakie są dostępne w Europie. – Teraz tę historię musimy opowiedzieć innym, którzy z polskiej żywności mogą korzystać – mówi.

– A zatem przetwórstwo – sprawianie, aby produkty nie wychodziły od nas w najprostszej postaci, ale w jak najbardziej skomplikowanej i złożonej. Ten przechowywany, ten długo przechowywany produkt i to, w jaki sposób do tego dochodzi, jest tym wyzwaniem, przed którym dzisiaj stoimy – tłumaczy Jadwiga Emilewicz.

Podkreśla, że już dzisiaj widzimy, że po szybkiej ścieżce, a zatem dzięki takiemu szybkiemu programowi w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, mamy 15 projektów zatwierdzonych do realizacji właśnie związanych z przetwórstwem owocowo-warzywnym, z przetwórstwem spożywczym.

– Mamy nadzieję, że w wyniku tych prac badawczo-rozwojowych – realizowanych czy to przez instytuty badawcze ale też i w konsorcjach z przedsiębiorstwami – powstaną technologie, dzięki którym polska żywność będzie mogła chwalić się jeszcze raz jakością ale też tą wyższą wartością dodaną – mówi podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju.

– A zatem to co musimy zrobić, to sprawić, aby polskie produkty nie tylko trafiały prosto z pola na stół, ale aby między tym polem a stołem wydarzyło się wiele rzeczy technologicznie interesujących, które sprawią, że polska żywność trafi na stoły nie tylko europejskie ale i dalej, znacznie dalej – za Europę – podsumowuje Jadwiga Emilewicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ehhh 03-10-2016, 16:56:
To takie urzędnicze pitu pitu - niech spróbuje otworzyć małą czy średnia przetwórnie to życia jej nie starczy na załatwienie papierów, na chyba ze będzie z zagranicznego koncernu.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH