REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Etykiety żywności będą informować z jakiego kraju pochodzą produkty rolne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-06-2009, 12:09
Etykiety żywności będą informować z jakiego kraju pochodzą produkty rolne

UE rozważa rozszerzenie zakresu stosowania etykiet artykułów spożywczych tak, aby obejmowały one również informację o miejscu pochodzenia produktu rolnego.

REKLAMA

Projekt ten powstał w następstwie ogólnounijnych konsultacji na temat kwestii bezpieczeństwa żywności. Wynika z nich, że rolnicy, producenci i konsumenci domagają się powszechniejszego stosowania zasady podawania miejsca uprawy rolnej - podaje Komisja Europejska.

Etykiety nie wskazywałyby miejsca przetworzenia danego produktu, lecz kraj, z którego pochodzi produkt rolny. Takie oznakowanie już obowiązuje w odniesieniu do niektórych artykułów żywnościowych sprzedawanych w UE, takich jak nieprzetworzone mięso wołowe, drobiowe, owoce, warzywa, jaja, miód, wino i oliwa z oliwek.

W swoim komunikacie Komisja zapewnia przetwórców i sprzedawców detalicznych, że uwzględni ich obawy co do trudności z ustaleniem miejsca pochodzenia składników zawartych w przetworzonej żywności.

Wymogi UE w zakresie produkcji rolnej są jednymi z najsurowszych na świecie. Wielu konsumentów podważa jednak jakość produktów sprowadzanych spoza UE głównie z powodu obaw, jakie w ostatnich latach wzbudziły skandale związane z przypadkami importowanej żywności.
Europejscy rolnicy lubią stosować etykiety, ponieważ podnoszą one atrakcyjność ich wyrobów, zarówno w UE, jak i poza nią. Wielu z nich życzyłoby sobie, aby oznaczenia były bardziej szczegółowe i wskazywały konkretny region, z którego pochodzi dany produkt rolny.

W opublikowanym komunikacie Komisja proponuje też położenie kresu zamieszaniu, jakie panuje na rynku unijnym z powodu różnorodności istniejących etykiet żywności. Wiele krajów, jak również wielu producentów i sprzedawców detalicznych przyjęło własne systemy oznakowania, które odbiegają od systemów unijnych.

Komisja zamierza znieść unijną etykietę służącą wyróżnieniu oraz ochronie nazw produktów tradycyjnych. Odkąd w 1992 wprowadzono ten system, zarejestrowano w nim zaledwie dwadzieścia nazw. Należą do nich: tradycyjne fińskie pieczywo, ser mozzarella produkowany według tradycyjnego przepisu włoskiego oraz niektóre gatunki belgijskiego piwa.

Poddane weryfikacji mają zostać również unijne etykiety zawierające informacje o geograficznym pochodzeniu produktu. Do produktów opatrzonych takim logo należą m.in.: ser camembert pochodzący z regionu Normandii we Francji, szynka prosciutto z Parmy we Włoszech, oliwa z oliwek kalamata z Grecji; szkocka wołowina scotch beef z Wielkiej Brytanii i kiełbasa bratwurst z Norymbergii w Niemczech.

Obecnie trwają prace nad logo dla żywności ekologicznej. Od 2010 r. będzie ono obowiązkowe dla wszystkich produktów sprzedawanych w UE jako ekologiczne.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH