Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nawet co czwarty produkt żywnościowy w Polsce może być zafałszowany

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 23-01-2014, 08:42
Fałszowanie żywności coraz częstsze

Nawet do 25 proc. żywności znajdującej się w obrocie pochodzi z szarek strefy - wynika z szacunków Polskiej Federacji Producentów Żywności. To oznacza, że w 2013 roku Polacy kupili zafałszowane produkty oraz pochodzące z niewiadomego źródła o wartości prawie 59 mld zł - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

Jak podane DGP, dwa lata temu rynek ten był wart około 57 mld zł, a w momencie naszego wejścia do Unii Europejskiej - 40-44 mld zł. Chodzi tu o produkty, które podszywają się pod znane marki, są wytwarzane z surowców innych niż wskazane na etykiecie lub sa produkowane przez niezarejestrowane podmioty.

Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, najwięcej nieprawidłowości ujawnianych jest w branżach: mięsnej, rybnej, mleczarskiej, piekarniczej i cukierniczej. Z fałszerzami walczy tez branża alkoholowa - wartość szarej strefy wycenia się na 18 mln litrów 100-proc. alkoholu, czyli na 15 proc. rynku mocnych alkoholi.

W UE skale fałszerstw szacuje się na niemal 20 proc. Parlament Europejski chce zaostrzyć kary dla przedsiębiorstw dopuszczających się fałszowania żywności - czytamy w DGP.

Przeczytaj także:

KE chce większych kar za fałszowanie żywności

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 24-01-2014, 08:00:
Artykuł pisany pod publiczkę przez inspekcję jakości, dla której produkt zafałszowany to nawet taki, gdzie nie ma spacji miedzy określeniem wagi na opakowaniu, np "270g" a nie zafałszowany to z oznaczeniem "270 g" bo...
Ponad 1000 nowych posad do obsadzenia będzie miało PSL po reorganizacji inspekcji sanitarnych planowanej przez Ministerstwo Rolnictwa.
Projekt połączenia w jedną trzech inspekcji: weterynaryjnej, ochrony roślin i nasiennictwa oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, zgłosił jeszcze w marcu ówczesny minister Marek Sawicki - pisze "Gazeta Polska Codziennie".
Propozycja reorganizacji przewiduje, aby w nowej instytucji każdy inspektor powiatowy miał zamiast jednego aż trzech zastępców. Wystarczy przemnożyć cztery stanowiska przez liczbę powiatów, aby się zorientować, że do obsadzenia będzie grubo ponad 1000 etatów. Poza tym, aby zostać inspektorem, wystarczy być po studiach rolniczych lub zootechnicznych.
Planom łączenia inspekcji weterynaryjnej z innymi inspekcjami podległymi resortowi rolnictwa stanowczo sprzeciwiają się przedstawiciele Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy Weterynarii Inspekcji Weterynaryjnej. Jego przewodniczący Józef Wszeborowski uważa, że w nowej strukturze wieloosobowe, uciążliwe i zróżnicowane tematycznie kontrole mogą utrudnić właściwy nadzór nad bezpieczeństwem żywności.
  • feri 23-01-2014, 11:56:
blablabla...puste gadanie i pisanie...od dawna wiadomo, co się dzieje, i nikt z tym nic nie robi i nie zrobi....więc po kiego grzyba w ogóle o tym pisać i ludzi wnerwiać?
  • tsm 23-01-2014, 10:32:
Prezesi dobrze wiedzą co sprzedają i sami tego nie jedzą.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH