Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FAO: Na świecie coraz więcej ludzi niedożywionych i otyłych

  • Autor: PAP
  • Data: 26-09-2016, 14:03
FAO: Na świecie coraz więcej ludzi niedożywionych i otyłych
fot. shutterstock

Aż połowa ludności świata za 20 lat może być niedożywiona, a jednocześnie narasta epidemia nadwagi i otyłości - alarmuje raport FAO opublikowany na stronie internetowej organizacji.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zwraca uwagę, że już teraz 800 mln ludzi głoduje, a co trzecia osoba na świecie jest niedożywiona. Marnuje się zarazem jedna trzecia żywności, głównie w krajach najbogatszych.

W 2035 r. wraz ze wzrostem liczby ludności oraz pogorszeniem się warunków klimatycznych dla rozwoju rolnictwa, co druga osoba może być niedożywiona, najczęściej w Afryce i Azji.

Na świecie wzrost co czwartego dziecka poniżej piątego roku życia jest zaburzony. Jeden z autorów raportu prof. Lawrence Haddad z International Food Policy Research Institute podkreśla, że najgorzej jest pod tym względem w Gwatemali, gdzie ponad 40 proc. maluchów ma zbyt mały wzrost jak na swój wiek.

W Afryce i Azji do 2050 r. liczba ludności powiększy się o 2 mld. Do tego czasu należy liczyć się na świecie z dodatkowymi zgonami 500 tys. ludzi, związanymi ze zmianami klimatu, które będą najbardziej niekorzystne w strefie tropikalnej, gdzie przewiduje się największy wzrost ludności.

Gwałtownie wzrasta liczba ludzi z nadwagą i otyłych. W 2030 r. osoby te będą stanowić jedną trzecią populacji świata. Prognozuje się bowiem, że o ile w 2005 r. 1,3 mld osób miało nadmierną tuszę, to za 15 lat ich liczba zwiększy się do 3,3 mld. Najwięcej ludzi z nadwagą lub otyłych przybędzie w Chinach, gdzie będą oni stanowić aż połowę ludności kraju.

Eksperci ostrzegają przed skutkami zdrowotnymi epidemii nadwagi i otyłości, ponieważ gwałtownie będzie wzrastać zachorowalność na schorzenia cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca oraz nowotwory. Doprowadzi to do nadmiernego obciążenia opieki medycznej.

Raport zwraca uwagę, że niedożywienie w Afryce i Azji powoduje obniżenie produktu krajowego brutto od 3 do 16 proc. w poszczególnych krajach. Z kolei wzrost cen żywności w latach 2007-2008 zdestabilizował niektóre kraje, wywołując niepokoje społeczne i zmiany polityczne. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH