Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Federacja Polskich Banków Żywności realizuje smaczną kampanię 1%

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 20-03-2018, 14:46
Federacja Polskich Banków Żywności realizuje smaczną kampanię 1%
fot. materiały prasowe

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii przygotowały popularne blogerki kulinarne; Jadłonomia, Qmam Kasze czy Sylwia Majcher. Akcja, prowadzona w mediach społecznościowych, ma pokazać jej odbiorcom problem, jakim jest marnowanie jedzenia oraz pomóc w zebraniu środków finansowych, na jeszcze większe wykorzystanie „ratunkowego” potencjału organizacji.

32 Banki Żywności w Polsce ratują rocznie średnio 80 tysięcy dobrej do spożycia żywności. Dzięki temu mogą przekazać ją do 1,6 mln osób. Ograniczając ilość wyrzucanego jedzenia, przyczyniają się również istotnie do ochrony środowiska naturalnego. Fundusze z 1% zostaną przekazane na rozwój infrastruktury Banków Żywności: chłodni, mroźni, przestrzeni magazynowych oraz transportu i logistyki, co pozwoli jeszcze bardziej rozwinąć skalę ich działań, ratować więcej jedzenia i docierać z pomocą tam, gdzie jest ona potrzebna. Organizacja ma wciąż dużo do zrobienia w tym obszarze, ponieważ w samej Polsce marnowanych jest 9 mln ton żywności.

Według ostatniego raportu z października 2017 roku 35% społeczeństwa przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Marnując jedzenie, marnujemy cenne zasoby wody, energii i przyczyniamy się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych, takich jak metan czy CO2, wytwarzanych przez gnijącą na wysypiskach żywność. Według statystyk przedstawianych przez Federację Polskich Banków żywności,  wyrzucenie jednej bułki z serem to strata 100 litrów wody, a 1 kg wołowiny to od 3000 do aż 60.000 litrów wody, zużytych do jej wyprodukowania.

- Walka z marnowaniem żywności zaczyna się od zadbania o własne otoczenie i od stworzenia w swoich domach, kultury szacunku do jedzenia. Wierzymy, że skierowanie uwagi na  problem marnowania żywności: wyrzucanie resztek dań i niewykorzystanych produktów czy przejrzałych owoców, przy jednoczesnym uświadomieniu możliwości ich kreatywnego wykorzystania, to także istotny krok w stronę przybliżenia misji i sposobów działania Banków Żywności. Zaangażowaliśmy wpływowych blogerów kulinarnych, którym bliska jest tematyka niemarnowania jedzenia w kuchni i którzy mogą swoje poparcie wśród setek tysięcy osób, wykorzystać w szczytnym celu- podsumowuje Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności wraz z blogerami przygotowała przepisy, wykorzystujące najczęściej marnowane produkty. Tym sposobem swoje drugie życie znalazły np. zbrązowiałe banany, z których można zrobić chlebek bananowy lub smoothie z kurkumą wg receptury Mai Sobczak z Qmam Kasze. Autorka bloga zachęca również do wykorzystania kalafiora, który jako pozostałość po obiedzie, może stworzyć  z wasabi świetny dodatek do makaronu. Nadwyżki pietruszki czy brokuła, to idealna baza do przygotowania pesto wg przepisu Marty Dymek z Jadłonomii. W jej kuchni swoje zastosowanie znajdzie również woda z puszki po ciecierzycy, jako podstawa czekoladowego musu. Sylwia Majcher z Kuchnia W Formie zachęca by z warzyw, które nam zostają po rosole, wykonać warzywną pastę na chleb, a z białek, pozostałych np. po upieczeniu kruchego ciasta, wyczarować bezę.  

KOMENTARZE

Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 987) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.