Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Filmiki o gotowaniu promują polską żywność we Włoszech

  • Autor: PAP
  • Data: 10-05-2015, 13:44

Tomasz Orłowski, Ambasador RP w Rzymie oraz urodzony w Warszawie, ale mieszkający od lat w Rzymie szef kuchni i właściciel restauracji Nestor Grojewski realizują w języku włoskim serię krótkich filmów o gotowaniu. Wspólna inicjatywa i pasja do gotowania służy promocji polskiej żywności nad Tybrem - informuje PAP.

Filmy, które trafią do internetu mają promować we Włoszech polską żywność, wpasowując się w tematykę trwającego właśnie w Mediolanie EXPO 2015. Produkty, których używają do wspólnego gotowania w wolnym czasie - poza codziennymi obowiązkami, pochodzą zarówno z Włoch, jak i z Polski.

W potrawach nie brakuje polskiego mięsa, grzybów czy polskich jabłek. Grojewski i Orłowski podkreślają doskonałą jakość polskich produktów rolno-spożywczych. -Chcemy pokazać Włochom, że używając polskich produktów możemy polepszyć smak niektórych dań włoskich - podkreśla Grojewski i podaje przykład jednej z potraw swojego pomysłu: Tartara di Spigola, czyli tatar z okonia morskiego z polskimi jabłkami.

- Znalezienie receptur, które zbliżą polskie produkty do gustu włoskiego pozwoli nam na większą obecność na rynku włoskim. W ten sposób możemy też dodatkowo waloryzować nasz export rolno-spożywczy do Włoch, którego wartość to dzisiaj około miliard euro - dodaje urzędujący w Rzymie od zaledwie kilku miesięcy ambasador.

Nestor Grojewski jest dzieckiem emigrantów lat 90-tych. Warsztat poznał w szkole gastronomiczno-hotelarskiej w Rzymie, doskonalił go w najlepszych hotelach. Wspomina, że kiedy składał swoje CV do pracy, dyrektor ze zdziwieniem zapytał: - To Polacy teraz też gotują? Teraz to Włosi zgłaszają się do niego z prośbą o realizację kulinarnych zamówień: Grojewski gotował dla Martina Scorsese, Gwyneth Paltrow, Leonarda di Caprio, Matta Damona czy włoskiego komika - Fiorello. - Musiałem być gotowy na przygotowanie eleganckiego posiłku w ciągu kilku minut, bo nigdy nie było wiadomo, po jakim czasie aktor musi wracać na plan - wspomina.

Dziś Nestor Grojewski usamodzielnił się - z powodzeniem prowadzi własną restaurację, w której serwuje wyłącznie swoje autorskie dania, głównie z surowych ryb. Łączy pozornie wykluczające się smaki i produkty: jak choćby rybę z mięsem czy z czekoladą. Do jego niewielkiego lokalu przyjeżdżają koneserzy z całego świata - dzięki jego pasji szukania nowych, ale zbalansowanych smaków - teraz mają okazję poznawać i polskie produkty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH