Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firmy poszukują technologów żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-04-2015, 12:44
Firmy poszukują technologów żywności

- Osoby odpowiedzialne za HR w firmach często proszą nas o pomoc w znalezieniu pracowników. Rzeczywiście w ostatnich miesiącach najczęściej pilnie poszukiwali technologów żywności. Ostatnio np. jedna z firm w Legnicy za naszym pośrednictwem szukała pilnie technologów mleczarstwa - powiedziała w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Anna Partyka-Górska, szefowa Biura Karier na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Biuro karier tego rodzaju sygnały natychmiast przekierowuje do właściwych wydziałów, instytutów i zakładów, ale także kontaktuje się bezpośrednio z absolwentami. Biuro prowadzi monitoring losów absolwentów, badając ich sytuację rok, trzy- i pięć lat po zakończeniu studiów. Łatwo może dotrzeć do nich z sygnałem o możliwości zatrudnienia. Biuro organizuje także specjalne spotkania studentów kończących naukę z pracownikami HR firm sektora rolno-spożywczego (w najbliższym czasie np. z firmą Tarczyński), podczas których studenci mogą wypytać o szczegóły dotyczące warunków pracy i zasad rekrutacji.  

- Większość  firm działających w sektorze spożywczym ma oczywiście wyspecjalizowane służby HR. Duże przedsiębiorstwa z reguły korzystają też z usług zewnętrznych agencji zajmujących się rekrutacją pracowników. Jednak obserwujemy na UPWr, że bezpośrednia współpraca poszczególnych wydziałów, instytutów i katedr z przedsiębiorstwami i instytucjami sektora rolno-spożywczego, stwarza przedsiębiorcom niepowtarzalną okazję pozyskania dobrych pracowników - mówi szefowa Biura Karier na UPW.

Podkreśla, że współpraca z przedsiębiorcami sektora rolno-spożywczego jest prowadzona na uczelni w różnych aspektach – od wspólnych projektów badawczo-wdrożeniowych, przez kontakty w ramach praktyk studenckich, po wspólne wypracowywanie systemowych rozwiązań. Na UPWr powołano nawet specjalne Biuro Współpracy z Gospodarką i Regionem (WBR), które na stałe współpracuje z ponad 60 podmiotami.

Najlepszymi ambasadorami uczelni w przedsiębiorstwach i równocześnie najlepszymi dla firm osobami do kontaktu z Uniwersytetem są oczywiście absolwenci. Systemowym monitoringiem ich zawodowych losów objęto dotychczas dwa roczniki. Wyniki wykorzystywane są w planowaniu oferty edukacyjnej i usługowej UPWr.  Z ostatnio przeprowadzonych badań dotyczących absolwentów z rocznika 2013, wynika, że:  6% mieszka i pracuje na terenie Europy, pozostali pracują lub uczą się nadal w Polsce. 58% z nich zdobywało praktyczne doświadczenie, pracując już w trakcie studiów . Obecnie aż 87% absolwentów dokształca się w ramach studiów 2-go stopnia, studiów podyplomowych, kursów językowych, kursów zawodowych oraz kursów organizowanych przez pracodawcę. 46% absolwentów pracuje, z czego znacząca większość (71%) jest zadowolona ze swojej pracy. - Większość pracuje na stanowiskach zgodnych z wykształceniem, czyli de facto w sektorze rolno-spożywczym - podkreśla Anna Partyka-Górska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog mięsa 02-07-2015, 19:38:
skończyłam inż. technologii mięsa na UWM Olsztyn,dostawałam stypendium naukowe, mgr zrobiłam z zarządzania jakością,również otrzymując stypendia naukowe za wysokie wyniki, proponowano mi pracę w dobrze prosperującym zakładzie mięsnym za darmo! teraz pracuje jako specjalista ds. kontroli jakości w mało prosperującym zakładzie ale doświadczenie zdobywam.Niestety specjalistów brakuje, a ja zarabiam 1400 netto( na rekę) na swój koszt zdobyłam certyfikaty: pełnomocnika 9001, BRC, IFS, 22000, 17011. Kiedy powiedziałam,że satysfakcjonowała by mnie pewnsja 2000 na rękę usłyszałam :TAK DUŻO ? zatem gdzie jest mobilizowanie do pracy? jeśli zarabiam na poziomie pracownika produkcyjnego, ale uzbrajam się w cierpliwość bo wierzę,że daje z siebie wszystko i kiedyś mi się uda zarabiać więcej, a Właściciele firm spozywczych będą bardziej cenić fachowców z wiedzą!!Bo zbliża się niż, starsi pójdą na emeryturę, a młodzi wyjeżdzają za granicę!
  • Maturzysta 06-05-2015, 17:21:
Tak, tylko najśmieszniejsze jest to że pracodawcy poszukują na stanowisko technologa żywnośc OD RAZU Z MIN 5 LETNIM DOŚWIADCZENIEM! Jak ktoś kończy studia to przepraszam bardzo ale GDZIE MA TO DOŚWIADCZENIE ZDOBYĆ SKORO GO NIKT DO PRACY NIE CHCE PRZYJĄĆ?! Ja planuje studiować technologię żywności do tego pilnie uczyćsię języka i jak najszybciej spieprzać z tego kraju gdzieś na zachód gdzie docenią to że chcę pracować, że się staram i daje z siebie wszystko
  • ;) 29-04-2015, 15:26:
Przykład: Dobry HR był dla Ostrowii gdzie jest Ostrowia? R.I.P.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 838) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH