REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Firmy spożywcze mają trudności z pozyskaniem specjalistów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 09-04-2015, 15:05
Firmy spożywcze mają trudności z pozyskaniem specjalistów
fot. fotolia

W Polsce mamy wysoko wykwalifikowanych specjalistów w branży spożywczej, ale jest to bardzo wąska grupa, dlatego tak często pracodawcy mają problem z pozyskaniem odpowiednich specjalistów do pracy - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marek Jurkiewicz, General Manager serwisu infoPraca.

REKLAMA

Jak mówi, w najbliższym czasie przewiduje wzrost zapotrzebowania na specjalistów w sektorze spożywczym w związku z rozwojem firm zajmujących się produkcją artykułów spożywczych i przetwórstwem i ich coraz śmielszym zdobywaniem kolejnych rynków zagranicznych, jak np. Katar czy Arabia Saudyjska. - Polskie produkty spożywcze cieszą się bardzo dobrą opinią zagranicznych klientów, więc popyt na nie powoduje szybki rozwój tej branży w Polsce, a co za tym idzie – popyt na wykwalifikowanych specjalistów - uważa Marek Jurkiewicz

 - Kanały poszukiwania pracowników zależą od stopnia wyspecjalizowania poszukiwanych kandydatów. Im wyżej wykwalifikowanego specjalisty poszukujemy, tym bardziej niestandardowe kanały uruchamiamy. Regułą jest to, że specjalistów poszukuje się metodą aktywną i bezpośrednią, wykorzystując wszystkie możliwości, a mniej doświadczonych pracowników pozyskuje się bardziej tradycyjnymi metodami, jak np. poprzez ogłoszenia o pracy - wyjaśnia General Manager serwisu infoPraca.

 Jego zdaniem, w Polsce wciąż istnieje bardzo duży popyt na wysoko kwalifikowanych specjalistów. - Uczelnie nie nadążają za błyskawicznie rozwijającymi się sektorami, co powoduje że w niektórych branżach brakuje specjalistów, przede wszystkim tych z umiejętnościami technicznymi ale nie tylko. Dodatkowo bardzo mała liczba szkół na poziomie średnim zawodowym i emigracja zarobkowa potęguje te braki.  Niedobór pracowników zauważalny jest w firmach z branży IT, związanych z przemysłem czy farmaceutyką. Wciąż brakuje też osób ze znajomością kilku języków obcych. Podaż takich kandydatów na rynku pracy nie zaspokaja popytu pracodawców, co powoduje, że w tych branżach od paru lat mamy do czynienia z kierunkiem rynku pracownika, a nie pracodawcy - mówi Marek Jurkiewicz.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Specjalista 11-04-2015, 10:57:
Przemysł spożywczy jest jednym z najgorzej opłacanych, dodatkowo jeśli ktoś dostanie nieco lepszą pensję oczekuje się od niego pracy za dwóch, specjaliści wyjeżdżają na zachód
  • Zdzich 09-04-2015, 22:48:
Jak się płaci 2000 na rękę to mają problem.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH