Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firmy spożywcze oszczędzają na systemach gaśniczych. Proszą się o pożar?

  • Autor: TVN24 za Pulsem Biznesu
  • Data: 12-08-2009, 07:11
Firmy spożywcze oszczędzają na systemach gaśniczych. Proszą się o pożar?

Zakłady spożywcze są zagrożone pożarami. Powód? W szybko i małym kosztem stawianych obiektach inwestorzy rezygnują z systemów gaśniczych - ostrzegają eksperci na łamach "Pulsu Biznesu".

Po niedawanych pożarach w dwóch zakładach mięsnych: JBB i Mysław, zarówno firmy ubezpieczeniowe jak i właściciele firm spożywczych wzięli pod lupę stan ochrony przeciwpożarowej w podobnych budynkach.

Wnioski? Zakłady branży spożywczej są narażone na pożary i to nie z powodu profilu produkcji lecz ich lekkiej konstrukcji. Jej podstawą są panele z rdzeniem ze spienionych tworzyw sztucznych.

- Szkody pożarowe, jakie wydarzyły się ostatnio w branży spożywczej, wskazują, iż konstrukcje te miały znaczący wpływ na ich rozmiary - mówi Robert Kurzac, dyrektor departamentu zarządzania ryzykiem w AXA Polska. I wyjaśnia: - Takie obiekty mogą być skutecznie chronione przy zastosowaniu odpowiednich systemów gaśniczych. Jednak inwestor rezygnuje z takich instalacji, aby obniżyć koszty. Zakład w Łysych spłonął.

W Wielkiej Brytanii - jak pisze "PB" - z powodu pożarów ubezpieczyciele zaostrzyli wymogi wobec branży spożywczej. Od kilku lat znalezienie ubezpieczenia dla obiektu wykonanego z użyciem paneli z rdzeniem polistyrenowym jest praktycznie niemożliwie. - W Polsce z powodu silnej konkurencji między ubezpieczycielami kwestia konstrukcji obiektów jest marginalizowana - mówi Kurzac.

Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności nie wierzy, że firmy spożywcze nie dbają należycie o ochronę przeciwpożarową i oszczędzają na systemach gaśniczych. - Poza tym prawo przeciwpożarowe jest w Polsce dość ostre - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Krzysiek 29-08-2009, 15:56:
no i jak zwykle "mądry Polak po szkodzie" pojawiło się nagle... tyle "mądrych wypowiedzi" a... fachowców ilu !!!! od płyt warstwowych z pianką w środku : )) inwestorzy sami sobie tych płyt nie wyprodukowali - " ktoś zezwolił na dopuszczenie tego typu elementów do budowania hal produkcyjnych... a teraz gadanie "że nie dbają bo oszczędzają" ktoś podpisuje odbiory tego typu obiektów .. pod względem pożarniczym również . Polska to dziwny Kraj ... do "załączenia się myślenia "Fachowców" potrzebna jest tragedia - inaczej nie da rady... pozdrawiam Krzysiek

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH