Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Firmy spożywcze z Polski Wschodniej podbiją Amerykę?

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 16-07-2013, 11:21

Szesnaście firm z branży spożywczej z Polski Wschodniej wzięło udział w targach Summer Fancy Food w Nowym Jorku. To największa tego typu impreza w Ameryce Północnej.

Wśród uczestników targów były m.in. Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego Pepees SA z Łomży, Spółdzielnia Pszczelarska Apis z Lublina czy Indykol z Olsztyna. Wyjazd polskich firm zorganizowany został przez PAIiIZ w ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej.

- Dzięki udziałowi w targach mogliśmy pokazać zarówno potencjał naszej firmy, jak i całego regionu. USA jest dla nas atrakcyjnym rynkiem - mimo że kraj jest największym producentem skrobi na świecie, jej produkcja na bazie ziemniaków jest praktycznie zerowa. Powoli ten trend się jednak zmienia, klienci szukają produktów niemodyfikowanych, w tym właśnie skrobi ziemniaczanej. To daje nam szansę wejścia na ten rynek z naszymi produktami na bazie ziemniaka, wykorzystywanymi w branży spożywczej - mówi Wojciech Faszczewski, prezes zarządu Pepees. - Niestety, polski rynek producentów skrobi ziemniaczanej jest bardzo rozdrobniony, co utrudnia konkurowanie na tak dużych rynkach. Ale jeśli udałoby się naszą branżę skonsolidować, te szanse od razu stałyby się większe - już dziś Polska jest piątym dostawcą skrobi ziemniaczanej do Kanady. Z rozmów, które przeprowadziliśmy na targach, wynika, że istnieje szansa i na większą obecność w USA. Mamy nadzieję być na tamtejszym rynku już w przyszłym roku - dodaje.

Targi Fancy Food to największe tego typu wydarzenie w branży spożywczej w Ameryce Północnej - odbywają się od 1955r., dwa razy w roku: zimą w San Francisco, latem w Nowym Jorku. Swoje produkty (szacuje się, że w tym roku było ich około 180 tysięcy) - od kawy czy przypraw, przez sery, wyroby cukiernicze, po produkty etniczne czy organiczne, zaprezentowało 2400 wystawców z ponad 80 krajów.

Zdaniem organizatorów, główne trendy jakie można było zauważyć na tegorocznych targach, to szerokie wykorzystywanie w cukiernictwie produktów z czekolady i mięty, a także masła orzechowego. Popularnością wśród producentów wydawały się cieszyć także produkty z ciecierzycy (przede wszystkim snacki), a także z nasion chia (tzw. szałwia hiszpańska).

Targi trwały trzy dni - 30.06 - 02.07.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

PPSPrzedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego PEPEES SA
INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH