Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Food Show: Gdyby żywność była droższa, jej marnowanie byłoby mniejsze (wideo)

W trakcie dnia otwartego Food Show 2018 miała miejsce premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia” oraz debata dotycząca marnowania żywności. – Dopóki wszyscy będą chcieli jeść tylko polędwicę, problem marnowania jedzenia nie zniknie. Mogłyby go rozwiązać dużo wyższe ceny żywności – mówił Marcin Czubak, szef kuchni Dzień i Noc podczas debaty. – Jeżeli potrafimy stwierdzić, czy pomidor jest dobry, czy nie, jesteśmy też w stanie realnie ocenić, że z przeterminowanym o tydzień czy dwa suchym makaronem nie dzieje się nic złego – dodał.

Food Show: Gdyby żywność była droższa, jej marnowanie byłoby mniejsze (wideo)
fot. Food Show

W Polsce wyrzuca się 9 mln ton jedzenia z czego połowa wyrzucana jest na etapie produkcji i sprzedaży w sklepach, a połowa na etapie gospodarstw domowych. Z badań przeprowadzonych przez Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 40 proc. Polaków wyrzuca jedzenie - najczęściej pieczywo (przyznało się do tego 62 proc. badanych), wędlinę (46 proc.) oraz warzywa (35 proc.) i owoce (47 proc.). Pytani o przyczyny, wskazujemy najczęściej przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zbyt duże zakupy. Kuszeni promocjami sieci handlowych, kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Nie wiemy też jak żywność właściwie przygotować i co z niej przygotować. Tak dzieje się nie tylko w Polsce. W niechlubnej statystyce wyprzedzają nas bogatsze kraje: Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia. W całej Unii wyrzuca się rocznie 88 mln ton jedzenia o wartości 143 mld euro.

Dlatego Virginie Little, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, przytaczała przykłady dobrych praktyk, tzw. „dziesięć przykazań o tym, jak nie marnować żywności”, wśród nich znalazły się m.in.: mniejsze zakupy, nakładanie sobie mniejszych porcji, unikanie chodzenia głodnym na zakupy, właściwe przechowywanie żywności - z przodu produkty o krótszym terminie przydatności z tyłu o dłuższym. - W Wielkiej Brytanii czyli kraju, gdzie marnuje się najwięcej jedzenia działa aplikacja "to good to go", która wskazuje punkty handlowe czy cukiernie, które sprzedają wieczorem jedzenie ze zniżką, żeby unikać jego wyrzucania. Drugim przykładem jest Disco Soup - inicjatywa gotowania zupy z produktów z bliskim terminem przydatności, w formule dobrej zabawy. - Jestem przekonana, że takie rozwiązania będą też pojawiać się w Polsce. Już teraz działa wiele inicjatyw, które są wspaniałym przykładem jak kreatywnie Polacy starają się przeciwdziałać marnowaniu żywności - powiedziała Virginie Little.

Jednym z takich przykładów jest inicjatywa foodsharingu czyli Jadłodzielnia w Kochłowicach, której inicjatorem jest Rafał Wypior. Jest to punkt który działa od połowy stycznia 2018 i do którego wszyscy chętni mogą przynosić jedzenie, którego mają w nadmiarze. Również każdy może się tą żywnością poczęstować. Kluczowe jest w tym projekcie nie tylko dzielenie się, ale także budowanie wspólnoty. – Do uruchomienia Jadłodzielni przygotowywaliśmy się przez trzy miesiące, bo wymagane były zgody sanepidu czy miasta na postawienie budki na miejskim gruncie i przechowywanie tam żywności. To projekt, który jest realną pomocą nie tylko w kontekście dużego mrozu albo dużego bezrobocia. To również działanie, które bardzo rozruszało społeczność Rudy Śląskiej. Ludzie chcą się dzielić, pytają, kiedy po drugiej stronie miasta powstanie podobna inicjatywa – opowiadał.

więcej informacji:

Food Show RSS ALERT    /    Food Show 2018 RSS ALERT    /    marnowanie żywności RSS ALERT    /    Marcin Czubak RSS ALERT    /    Virginie Little RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Zero Waste RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.163.42.154
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.