Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show: W fotografii kulinarnej pojawiają się mody i trendy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2018, 20:11
Food Show: W fotografii kulinarnej pojawiają się mody i trendy
Grzegorz Targosz, fotograf kulinarny, współautor bloga Gotowanie z Pasją

– W mojej pracy, razem z Pawłem Łukasikiem, przyjmujemy jedną zasadę: każda rzecz, którą fotografujemy, jest później przez nas zjadana. To nam narzuca nieużywanie plastikowych rzeczy, spejów, lakierów do włosów. Zdaję sobie sprawę, że takie techniki istnieją, umiem je wykorzystać, ale nie chcę ich stosować. Świadomie je odrzucam – mówił Grzegorz Targosz, fotograf kulinarny, współautor bloga Gotowanie z Pasją, podczas debaty "Foodporn – krótka historia o pożądaniu wobec jedzenia".

– Człowiek dąży do tego, żeby przeżyć i przetrwać. To najsilniejsze dwa instynkty: seks i jedzenie. I to nas nakręca, bez względu na to, jak rozwinie się nasza cywilizacja, te dwa instykty będą w nas zwyciężać – mówił Grzegorz Targosz podczas debaty "Foodporn – krótka historia o pożądaniu wobec jedzenia".

Czym jest foodporn? To zdjęcia, które mają tak wpływać na odbiorcę, by wzrastało w nim pożądanie do jedzenia. – Wielokrotnie robiono badania, że oglądanie jedzenia, bez względu na to, czy jesteśmy po jedzeniu czy przed, mniej więcej tak samo na nas działa: chcemy jeść dalej  – tłumaczył współautor bloga Gotowanie z Pasją.

Przyznał, że w fotografii kulinarnej pojawiają się mody i trendy.

– Zauważam taką tendencję w fotografii kulinarnej, że często strona wizualna jest daleko od strony samego smaku. Pokazujemy coś sztucznego. Kucharze zaczynają mieć taką manierę, że bardziej skupiają się na wyglądzie niż na smaku potrawy – przyznał.

Zaznaczył, że sam ma zupełnie inne podejście, choć rozumie specyfikę fotografii reklamowej.

– W mojej pracy, razem z Pawłem Łukasikiem, przyjmujemy jedną zasadę: każda rzecz, którą fotografujemy, jest później przez nas zjadana. To nam narzuca nieużywanie plastikowych rzeczy, spejów, lakierów do włosów. Zdaję sobie sprawę, że takie techniki istnieją, umiem je wykorzystać, ale nie chcę ich stosować. Świadomie je odrzucam – podkreślił.

Współautor bloga Gotowanie z pasją przyznał, że najtrudniej fotografuje się produkty, które zmieniają swoją konsystencję (np. lody). – Przy nich, jeśli nie zastosujemy jakiś sztucznych zamienników wizualnie wyglądających tak samo, mamy czasem pół minuty, minutę, by to zdjęcie zrobić – zdradził.

– Dla mnie najbardziej fotogeniczne sa owoce morza. One mają przekaz teksturą, kształtem, kolorami. Stosunkowo łatwa jest moim zdaniem fotografia produktów kolorowych: warzyw, owoców. Oczywiście  mają one swoje niedoskonałości, ale są kolory, którymi można fajnie zagrać. Koszmarem jest robienie zdjęć bigosów i kaszy z gulaszem. Często jest to breja. Trudności nastęczają także jednokolorowe dania – dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane