REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Francuzi będą uczyć Polaków sztuki kelnerskiej

  • Autor: PAP
  • Data: 13-02-2010, 10:16

"Kelner jak wino, im starszy tym lepszy" - z tego założenia wychodzą organizatorzy bezpłatnych kursów dla osób w branży gastronomicznej z Warmii i Mazur. Kelnerstwa będą uczyli Francuzi, a najchętniej widzianymi uczestnikami szkoleń są osoby po 50. roku życia.

REKLAMA

Projekt zatytułowany "Europejski poziom kelnerstwa na Warmii i Mazurach" współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Jak poinformowała PAP kierownik projektu Elżbieta Pierzchała, pierwszy kurs rozpocznie się w połowie lutego i będzie w nim brać udział 8 osób. Kolejne trzy edycje szkolenia zaplanowano do czerwca.

"Kierujemy ten kurs do osób pracujących już w branży gastronomicznej. W szczególności zależy nam na osobach po 50. roku życia. Kelner zdobywa swoje umiejętności i doświadczenie w pracy, więc jego wartość wzrasta wraz z wiekiem" - podkreśliła Pierzchała.

Dodała, że we Francji kelner jest wizytówką restauracji czy lokalu, w którym pracuje, a im starszy - tym wzbudza większe zaufanie gości.

Na kurs zgłosiły się w większości panie. Jak podkreśla Elżbieta Pierzchała, gdy uczestniczki kursu posiądą nowe umiejętności, będą miały większą szansę na awans. Kursy będą prowadzić Francuzi z partnerskiej izby rzemieślniczej Cotes d'Armor Saint Brieuc.

Uczestnicy będą się uczyć m.in. jak serwować dania, zimne i ciepłe napoje oraz alkohole, jak przygotować i rozpoznawać bieliznę stołową, wykonać nakrycie stołu i elementy dekoracji. Nie zabraknie też takich tematów jak wiedza o winach i produktach z baru.

Warmińsko-mazurskiemu samorządowi zależy na poprawie jakości usług gastronomicznych w regionie. "Stawiamy na rozwój turystyki, a nie będzie to możliwe bez poprawy jakości obsługi gości i turystów" - powiedział PAP Robert Szewczyk z urzędu marszałkowskiego.

Wśród projektów współfinansowanych przez Unię Europejską są właśnie m.in. szkolenia w zawodach gastronomicznych i wyposażanie specjalistycznych pracowni w szkołach hotelarsko-gastronomicznych.

Dobrą obsługę w hotelach czy restauracjach z kuchnią regionalną docenią z pewnością goście i piłkarze, którzy przyjadą na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej w 2012 roku. Ostróda ma duże szanse na to, by stać się centrum pobytowym piłkarzy w czasie Euro. W tym mieście już powstają wysokiej klasy hotele i restauracje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH