Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Francuzi będą uczyć Polaków sztuki kelnerskiej

  • Autor: PAP
  • Data: 13-02-2010, 10:16

"Kelner jak wino, im starszy tym lepszy" - z tego założenia wychodzą organizatorzy bezpłatnych kursów dla osób w branży gastronomicznej z Warmii i Mazur. Kelnerstwa będą uczyli Francuzi, a najchętniej widzianymi uczestnikami szkoleń są osoby po 50. roku życia.

Projekt zatytułowany "Europejski poziom kelnerstwa na Warmii i Mazurach" współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Jak poinformowała PAP kierownik projektu Elżbieta Pierzchała, pierwszy kurs rozpocznie się w połowie lutego i będzie w nim brać udział 8 osób. Kolejne trzy edycje szkolenia zaplanowano do czerwca.

"Kierujemy ten kurs do osób pracujących już w branży gastronomicznej. W szczególności zależy nam na osobach po 50. roku życia. Kelner zdobywa swoje umiejętności i doświadczenie w pracy, więc jego wartość wzrasta wraz z wiekiem" - podkreśliła Pierzchała.

Dodała, że we Francji kelner jest wizytówką restauracji czy lokalu, w którym pracuje, a im starszy - tym wzbudza większe zaufanie gości.

Na kurs zgłosiły się w większości panie. Jak podkreśla Elżbieta Pierzchała, gdy uczestniczki kursu posiądą nowe umiejętności, będą miały większą szansę na awans. Kursy będą prowadzić Francuzi z partnerskiej izby rzemieślniczej Cotes d'Armor Saint Brieuc.

Uczestnicy będą się uczyć m.in. jak serwować dania, zimne i ciepłe napoje oraz alkohole, jak przygotować i rozpoznawać bieliznę stołową, wykonać nakrycie stołu i elementy dekoracji. Nie zabraknie też takich tematów jak wiedza o winach i produktach z baru.

Warmińsko-mazurskiemu samorządowi zależy na poprawie jakości usług gastronomicznych w regionie. "Stawiamy na rozwój turystyki, a nie będzie to możliwe bez poprawy jakości obsługi gości i turystów" - powiedział PAP Robert Szewczyk z urzędu marszałkowskiego.

Wśród projektów współfinansowanych przez Unię Europejską są właśnie m.in. szkolenia w zawodach gastronomicznych i wyposażanie specjalistycznych pracowni w szkołach hotelarsko-gastronomicznych.

Dobrą obsługę w hotelach czy restauracjach z kuchnią regionalną docenią z pewnością goście i piłkarze, którzy przyjadą na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej w 2012 roku. Ostróda ma duże szanse na to, by stać się centrum pobytowym piłkarzy w czasie Euro. W tym mieście już powstają wysokiej klasy hotele i restauracje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH