Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH 2016: Główną korzyścią z automatyzacji jest ograniczenie zatrudnienia

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 21:29
FRSiH 2016: Główną korzyścią z automatyzacji jest ograniczenie zatrudnienia
Tomasz Cepiak, Project Manager w SSI-Schaefer, fot. PTWP

- Oszczędności z automatyzacji osiągamy w głównej mierze poprzez ograniczenie zatrudnienia, gdyż wiele procesów odbywa się za pomocą maszyn. Pozostałe korzyści to także oszczędność miejsca, zwiększenie szybkości operacji oraz bezpieczeństwa pracowników - mówił Tomasz Cepiak, Project Manager w SSI-Schaefer podczas sesji tematycznej "Przemysł spożywczy. Biznes 4.0 - nowe technologie czynnikiem konkurencyjności" w ramach IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Tomasz Cepiak przyznał, że w Polsce obserwuje się coraz większe zainteresowanie urządzeniami z zakresu robotyki magazynowej.

- Kiedy automatyzować? Wymagania logistyki są zawsze takie same: dostarczyć właściwy produkt we właściwe miejsce we właściwym czasie i zrobić to po odpowiedniej cenie. Kiedy zaczynamy myśleć o usprawnieniach? Kiedy dostarczyliśmy nie to co trzeba, za późno, nie w to miejsce, za drogo albo towar był uszkodzony - dodał.

Jak mówił przedstawiciel SSI-Schaefer w powyższym przypadku należy w pierwszej kolejności dokonać analizy danych historycznych i struktury zamówień.

- To podstawa kolejnych kroków, potem należy zaprognozować ten rozwój, przyjąć ekstrapolację, bo być może magazyn, który projektujemy dziś, za rok czy za półtora już nie będzie w stanie odpowiedzieć naszym potrzebom. Czasami wystarczy uprościć proces i zautomatyzować go, ale na pewno nie należy automatyzować chaosu. Naturalnym krokiem jest sprawdzenie czy nie należy zdynamizować układu. Są rozwiązania zwiększające pojemność składowania czy zwiększające ścieżki transportowe, optymalizujące procesy: regały windowe, system regałów przejezdnych z prostym sterowaniem, gdzie zagęszczamy składowanie i podnosimy wydajność.

Jak wskazał Cepiak główną korzyścią z automatyzacji są oszczędności dzięki ograniczeniu zatrudnienia, gdyż wiele procesów odbywa się za pomocą maszyn.

- Pozostałe korzyści to także oszczędność miejsca, zwiększenie szybkości operacji oraz bezpieczeństwa pracowników. Minimalizujemy ilość błędów, poprawiamy ergonomię i komfort pracy pracowników, którzy wykonują powtarzalne operacje - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 088) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH