Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH 2016: Liderzy cyfryzacji stają się dziś liderami produkcji

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 13:41
FRSiH 2016: Liderzy cyfryzacji stają się dziś liderami produkcji
Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o., fot. PTWP

- W przyszłości nie będzie już firm stricte produkcyjnych, będą firmy informatyczne, usługowe. Produkt zawsze będzie istotny, ale sposób zaspokajania potrzeb konsumenckich diametralnie się zmieni - mówił Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o. podczas debaty "Przemysł spożywczy. Biznes 4.0 - nowe technologie czynnikiem konkurencyjności" w ramach IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2016.

Paweł Stefański zaznaczył, że we współczesnym biznesie zmienia się definicja planowania długofalowego.

- To, co sto lat temu uznawano za błyskawiczne, dla nas jest długofalowe. Przyspieszenie innowacji, które widzimy obecnie przypomina historię z "Alicji w krainie czarów", gdy biegniesz z całych sił to jesteś w tym samym miejscu, a jeśli chcesz podążać do przodu, musisz biec dwa razy szybciej. Dzisiaj liderzy cyfryzacji stają się liderami produkcji. W przyszłości nie będzie już firm stricte produkcyjnych, będą firmy informatyczne, usługowe. Produkt zawsze będzie istotny, ale sposób zaspokajania potrzeb konsumenckich diametralnie się zmieni - dodał.

Prezes firmy Balluff przyznał, że wiele osób mówiąc o przemyśle 4.0 chciałoby usłyszeć jedną cudowną receptę na wprowadzenie tej idei w swoim zakładzie.

- Nie ma żadnej gotowej recepty i to jest dobra informacja. Jest tylko stan umysłu, dążenie do poprawy, zmiany. Kiedy z kilkoma partnerami trzy lata temu startowaliśmy z narracją na temat przemysłu 4.0 w Polsce, była kompletna pustka. Obecnie ta koncepcja jest już znana szerokiej grupie i za chwilę, jeśli nie zrobimy zdecydowanego kroku w tę stronę, zostaniemy w tyle w porównaniu z naszymi sąsiadami, krajami bardziej rozwiniętymi - dodał.

W dalszej części swojego wystąpienia Stefański wyróżnił trzy poziomy innowacji.

- Podstawowa innowacja zmienia codzienność poprzez drobne modyfikacje. Druga kategoria to innowacje z pogranicza: czerpiemy z otoczenia dzięki obserwowaniu firm z sąsiednich branż i przejmowaniu pewnych wzorców pozwalających na tworzenie nowych modeli biznesowych. Mamy w końcu innowacje przełomowe. Jednak na ilość start-upów, które powstały w Dolinie Krzemowej znamy maksymalnie 2-3 nazwy. Przełomowe innowacje dostają Nobla. Dlatego jeżeli skupimy się na podstawowych innowacjach i tych z pogranicza to już będzie bardzo dużo - dodał.

Według Stefańskiego to nie wielkość firmy, ale zdolność do adaptacji pozwoli jej na dynamiczny rozwój w przyszłości.

- To właśnie cechuje dobre, innowacyjne przedsiębiorstwa, że szukają cały czas okazji. Boimy się maszyn, bo znamy je od XVIII wieku kiedy były straszne. Dzisiaj to nowoczesne maszyny adaptują się do ludzi, a nie odwrotnie i wspomagają nas w każdym procesie, łącznie z analizą danych, zarządzaniem nie mówiąc o produkcji - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH