REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FRSiH 2016: Liderzy cyfryzacji stają się dziś liderami produkcji

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 13:41
FRSiH 2016: Liderzy cyfryzacji stają się dziś liderami produkcji
Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o., fot. PTWP

- W przyszłości nie będzie już firm stricte produkcyjnych, będą firmy informatyczne, usługowe. Produkt zawsze będzie istotny, ale sposób zaspokajania potrzeb konsumenckich diametralnie się zmieni - mówił Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o. podczas debaty "Przemysł spożywczy. Biznes 4.0 - nowe technologie czynnikiem konkurencyjności" w ramach IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2016.

REKLAMA

Paweł Stefański zaznaczył, że we współczesnym biznesie zmienia się definicja planowania długofalowego.

- To, co sto lat temu uznawano za błyskawiczne, dla nas jest długofalowe. Przyspieszenie innowacji, które widzimy obecnie przypomina historię z "Alicji w krainie czarów", gdy biegniesz z całych sił to jesteś w tym samym miejscu, a jeśli chcesz podążać do przodu, musisz biec dwa razy szybciej. Dzisiaj liderzy cyfryzacji stają się liderami produkcji. W przyszłości nie będzie już firm stricte produkcyjnych, będą firmy informatyczne, usługowe. Produkt zawsze będzie istotny, ale sposób zaspokajania potrzeb konsumenckich diametralnie się zmieni - dodał.

Prezes firmy Balluff przyznał, że wiele osób mówiąc o przemyśle 4.0 chciałoby usłyszeć jedną cudowną receptę na wprowadzenie tej idei w swoim zakładzie.

- Nie ma żadnej gotowej recepty i to jest dobra informacja. Jest tylko stan umysłu, dążenie do poprawy, zmiany. Kiedy z kilkoma partnerami trzy lata temu startowaliśmy z narracją na temat przemysłu 4.0 w Polsce, była kompletna pustka. Obecnie ta koncepcja jest już znana szerokiej grupie i za chwilę, jeśli nie zrobimy zdecydowanego kroku w tę stronę, zostaniemy w tyle w porównaniu z naszymi sąsiadami, krajami bardziej rozwiniętymi - dodał.

W dalszej części swojego wystąpienia Stefański wyróżnił trzy poziomy innowacji.

- Podstawowa innowacja zmienia codzienność poprzez drobne modyfikacje. Druga kategoria to innowacje z pogranicza: czerpiemy z otoczenia dzięki obserwowaniu firm z sąsiednich branż i przejmowaniu pewnych wzorców pozwalających na tworzenie nowych modeli biznesowych. Mamy w końcu innowacje przełomowe. Jednak na ilość start-upów, które powstały w Dolinie Krzemowej znamy maksymalnie 2-3 nazwy. Przełomowe innowacje dostają Nobla. Dlatego jeżeli skupimy się na podstawowych innowacjach i tych z pogranicza to już będzie bardzo dużo - dodał.

Według Stefańskiego to nie wielkość firmy, ale zdolność do adaptacji pozwoli jej na dynamiczny rozwój w przyszłości.

- To właśnie cechuje dobre, innowacyjne przedsiębiorstwa, że szukają cały czas okazji. Boimy się maszyn, bo znamy je od XVIII wieku kiedy były straszne. Dzisiaj to nowoczesne maszyny adaptują się do ludzi, a nie odwrotnie i wspomagają nas w każdym procesie, łącznie z analizą danych, zarządzaniem nie mówiąc o produkcji - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 616) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH