Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH 2017: Nowa siła marketingowa: trendsetterzy i social media decydują o „być albo nie być” produktu" (pełna relacja)  

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-11-2017, 12:16
FRSiH 2017: Nowa siła marketingowa: trendsetterzy i social media decydują o „być albo nie być” produktu
Debata: Nowa siła marketingowa: trendsetterzy i social media decydują o „być albo nie być” produktu. Fot. PTWP

Firmy spożywcze powinny mocno inwestować w marki oraz szukać ciekawego sposobu na komunikację z klientem, media społecznościowe mogą być dla przedsiębiorstw wentylem bezpieczeństwa, współpraca z blogerami i ambasadorami marek jest pomocna, ale powinna być prowadzona rozważnie - to wnioski płynące z sesji "Nowa siła marketingowa: trendsetterzy i social media decydują o „być albo nie być” produktu", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2017.

- Od wielu lat branża spożywcza skupia się w większym stopniu na doskonaleniu zdolności produkcyjnych czy tworzeniu nowych produktów niż na tworzeniu marek. Marki są traktowane trochę po macoszemu - może dlatego, że większość firm w biznesie spożywczym to firmy rodzinne, które w kreowaniu marek widzą bardziej źródło wydatków niż inwestycje - mówił Jakub Bierzyński, prezes OMD. 

Jego zdaniem inwestycje przemysłu spożywczego w marki są bardzo potrzebne. Tłumaczył, że Polska jest największym eksporterem jabłek na świecie, ale niewiele osób zna marki polskich jabłek. Jako przykład marki podał jabłka z Południowego Tyrolu, które są ładnie zapakowane i dużo droższe od polskich jabłek. 

Tłumaczył,  że m.in firmy Maspex i Roleski inwestują we własne marki i to - jego zdaniem - jest największe źródło przewagi konkurencyjnej. 

Dodał, że silna marka producentów to jedyne oręże w walce z markami własnymi sieci handlowych. - Jeśli sieci handlowe wydadzą pieniądze na promocję marek własnych, ciężko będzie się przebić producentom żywności – tłumaczył. 

Dialog z konsumentem

- Dialog z konsumentem jest obecnie fundamentalny i producenci żywności mają takie narzędzia. Produkty spożywcze nadają się bardziej do tego niż kosmetyki, ponieważ makijaż jest powtarzalny, a kuchnia jest niepowtarzalna – mówił. 

Podkreślił, że jeszcze kilka lat temu blog Kwestia Smaku był bardzo popularny, dziś jest nadal duży, ma ponad milion realnych użytkowników, ale obecnie blogi o modzie i urodzie wyprzedzają blogi kulinarne. – A kulinaria powinny w internecie "hulać", tak jak "hulają" w telewizji – mówił. 

Jako przykład budowania wokół marki doświadczenia kulinarnego podał projekt „W kuchni z E.Wedel”. 

Przypomnijmy, firma E.Wedel realizowała projekt „W kuchni z E.Wedel”, który miał na celu zachęcenie Polaków do wspólnego gotowania w gronie najbliższych z wykorzystaniem wedlowskich produktów. W telewizji emitowane były spoty telewizyjne, powstała też strona internetowa. 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jaro 11-11-2017, 16:31:
chcą kupić bloggerów aby oszukiwać klientów

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH