Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

FRSiH 2019: polska żywność może stać się produktem pożądanym na świecie

Polska żywność może stać się produktem pożądanym na świecie. Do tej pory za sukcesem eksportowym polskiej żywności stały takie czynniki jak tania siła robocza czy dostęp do bazy surowcowej. Przyszłość będą jednak determinować takie kwestie, jak szybkość i gotowość sektora do przestawienia się na działanie w gospodarce obiegu zamkniętego czy zmiany klimatu - powiedział podczas FRSiH Kacper Nosarzewski, partner w firmie foresightowej 4CF i członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad Przyszłością.

FRSiH 2019: polska żywność może stać się produktem pożądanym na świecie
fot. materiały prasowe PTWP

- Klienci z branży spożywczej zwracają się do nas, aby uzupełnić analizę swojej branży o informacje, które pozwolą im uchwycić szerszy kontekst. Trzeba pamiętać, że branża spożywcza to także sąsiednie obszary jak np. branża opakowaniowa. Moi klienci mają poczucie niewystarczającego wglądu w obszary ukazujące jaka przyszłość czeka ich branżę, jakie pojawią się dla niej szanse i jakie zagrożenia mogą pojawić się ze strony branż sąsiednich. W przywidywaniu przyszłości można posiłkować się kupnem danych np. z paragonów sieci spożywczych, ale twarde dane to tylko "jedna noga". Poza czynnikiem ilościowym jest jeszcze współpraca z ekspertami czyli czynniki jakościowe - podkreśla Kacper Nosarzewski.

Futurolog zaznacza, że branża spożywcza jak każda inna musi przygotować się na niespodzianki.

- Zagrożenia zazwyczaj lokują się w innych obszarach, niż główna działalność firm. Przykładem może być kwestia cukru dla np. producenta napoju. Producent martwi się co zastąpi cukier w przyszłości. Natomiast okazuje się, że największym zagrożeniem jest cena gazu i energii. Pamiętajmy, że jeśli dany obszar może generować starty to należy się go pozbyć. W przyszłości nie będzie sentymentów - mówi futurolog.

Kacper Nosarzewski dodał, że obecnie dla branży spożywczej trendy makroekonomiczne są korzystne. Klient jest coraz zamożniejszy. Odchodzi się od dewizy "cena czyni cuda". Natomiast zagrożenia związane są z gospodarką w obiegu zamkniętym. Kiedyś były one egzotyką, teraz z dnia na dzień mogą stać się jak najbardziej aktualne. Futurolog dodał, że jeśli nie nastąpią "dramatyczne zmiany" na rynku, możemy spodziewać się dużego wzrostu innowacji na sklepowych półkach. Jednak innowacje to nie tylko nowe receptury, ale np. żywność spersonalizowanych składników. Technologia jest katalizatorem tych zmian.

Futurolog powiedział, że polska żywność może stać się produktem pożądanym na świecie. Do tej pory za sukcesem eksportowym polskiej żywności stały takie czynniki jak tania siła robocza czy dostęp do bazy surowcowej. Przyszłość będą jednak determinować takie kwestie jak szybkość i gotowość sektora do przestawienia się na działanie w gospodarce obiegu zamkniętego, poszukiwanie alternatywy dla białka zwierzęcego czy zmiany klimatu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kacper Nosarzewski RSS ALERT    /    eksport żywności RSS ALERT    /    polska żywność RSS ALERT    /    FRSiH 2019 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.237.51.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.