Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH: Biznes 4.0: Przemysł spożywczy buduje przewagę w oparciu o technologię (pełna relacja)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 10-11-2017, 12:39
FRSiH: Biznes 4.0: Przemysł spożywczy buduje przewagę w oparciu o technologię (pełna relacja)
Biznes 4.0: Przemysł spożywczy buduje przewagę w oparciu o technologię fot. PTWP

O działaniach związanych z biznesem 4.0. Możliwościach wynikających z zastosowania automatyzacji w przedsiębiorstwach zarówno małych, średnich jak i dużych, a także o skutkach pozytywnych i negatywnych będących następstwem coraz częstszego korzystania z maszyn w fabrykach, dyskutowano w trakcie debaty „Biznes 4.0: Przemysł spożywczy buduje przewagę w oparciu o technologię” podczas X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Debata zaczęła się od prezentacji Pawła Jurasa, dyrektora ds. sprzedaży branżowej i kluczowych klientów Balluff Sp. z o.o. zatytułowanej „Mechatronika, automatyzacja, digitalizacja w połączonej ofensywie – talenty i synergia w biznesie poszukiwane od zaraz!”.

Biznes 4.0 a rynek polski

Po tym jako pierwszy głos odnośnie przemysłu 4.0 zabrał Paweł Stefański, prezes zarządu Balluff Sp. z o.o., który upatruje pozytywne skutki dla biznesu 4.0 w Polsce.

– Przyszłość bliższa i dalsza jest dla nas istotna. Optymistycznie podchodzę do faktu wejścia na ścieżkę biznesu 4.0. Jest to krok do przodu. Trudno porównywać się nam do Niemiec, gdzie przemysł 4.0 jest mocno zakorzeniony, podobnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie również inne programy powstały ok. 5-7 lat temu. Krok w tę stronę, jeśli legislacja polskiej platformy dla przemysłu 4.0 zostanie przeprowadzona i powstaną miejsca, gdzie będzie można inspirować się, konsultować, wymieniać doświadczeniami i wiedzą ekspercką, to będzie bardzo dobra sprawa. Czy to wystarczy? Nawet najlepsza legislacja nie wystarczy, jeśli nie będą podjęte pewne działania, które zależą od nas wszystkich, czy pójdziemy tą drogą, ale jeśli zdecydujemy się na ten krok do przodu, to będzie z pewnością lepiej – mówił Paweł Stefański.

Igor Jeliński, ekspert branży spożywczej, wskazał zagrożenia, które mogą spowolnić działania przemysłu 4.0 na polskim rynku, zwłaszcza w segmencie spożywczym.

– Mówiąc o głównym hamulcu można wskazać koszty związane z wprowadzeniem zmian i braki niezbędnej infrastruktury. Do tego dochodzą braki pełnej wiedzy o istniejących rozwiązaniach, brak kultury cyfrowej. To są luki w naszej wiedzy. Przez to w Polsce i innych krajach nie zawsze wiemy o tym, co dzieje się na świecie. Dodałbym też braki dojrzałości organizacyjnej i technologicznej jako trudnej zmiany z powodu różnic pokoleniowych, co też powoduje brak wsparcia ze strony kadry zarządzającej i brak jasnej wizji. Części ludzi, którzy dzisiaj zarządzają spółkami, kształciła się w czasach, gdzie nie było telefonów komórkowych, komputerów, Internetu. Tutaj jest dużo do zrobienia w zakresie wiedzy i wykształcenia. Ważne jest przygotowanie przyszłych liderów do tych zmian, bo przemysł 4.0 to nic innego jak ewolucja – wyjaśnił Igor Jeliński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH