Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Gantner: KE musi jasno określić co to jest tzw. podwójna jakość produktów

Komisja Europejska musi jasno określić, co to jest "podwójna jakość" produktów i czym jest ona spowodowana - powiedział PAP wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.

Gantner: KE musi jasno określić co to jest tzw. podwójna jakość produktów
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, fot. PTWP

Gantner potwierdził, że produkty żywnościowe na różnych rynkach mogą się różnić. Podkreślił jednak, że jeśli różnice te można wytłumaczyć preferencjami konsumentów, specjalnymi warunkami panującymi na danym rynku, warunkami w handlu, to jest to jak najbardziej uzasadnione. "Wtedy można powiedzieć, że nie mamy do czynienia z tzw. podwójną jakością, tylko z dopasowaniem produktu do wymagań konkretnego regionu czy kraju, do czego powinien mieć prawo każdy producent - tłumaczył.

Zaznaczył jednak, że jeżeli różnica w recepturach powoduje znaczącą różnice w jakości produktów pod tą samą marką, to oczywiście takiego zjawiska nie powinno być.

Powiedział, że w tej chwili Komisja Europejska prowadzi badania, żeby sprawdzić, jaka jest skala występowania tych różnic i czym są one spowodowane. Co więcej - zaznaczył - są również projekty konkretnych rozporządzeń i konkretnych przepisów Unii Europejskiej, które mają za zadanie uregulować tą sprawę we wszystkich krajach UE.

Dodał, że w projektowanych przepisach zaznaczono, że różnice w składach produktów są dopuszczalne, ale muszą mieć swoje wyraźne uzasadnienie i, co najważniejsze, te różnice nie mogą powodować pogorszenia jakości oraz nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd.

"Myślę, że cały sektor czeka na wyniki tych badań, czeka na kryteria,(...) bardzo jasne kryteria, co tak naprawdę jest różnorodnością, której przecież wszyscy chcemy, bo nie chcemy mieć jednej kiełbasy na całą Unię Europejską, tylko chcemy mieć wiele różnych odmian, wiele różnych smaków, wiele różnych właściwości" - powiedział Gantner. Dodał, że te rozwiązania, które już wstępnie się kształtują, wyglądają dosyć obiecujące zarówno dla konsumentów, jak i producentów.

Zdaniem Gantnera, odstępstwa w produktach są możliwe. Chociażby ze względu na to, że producenci zaopatrują się w lokalnych źródłach. "W jednym kraju mamy dostępny olej taki, w drugim olej taki; w jednym kraju mamy bardziej dostępny cukier, w drugim - syrop glukozowo-fruktozowy, a czasami to się zmienia na przykład w ciągu roku. Warunkiem jest jednak aby różnice w składnikach nie prowadziły do pogorszenia jakości" - zaznaczył.

więcej informacji:

Andrzej Gantner RSS ALERT    /    KE RSS ALERT    /    podwójna jakość żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • roberto 2019-01-22 08:56:17
    Podążając za logiką wypowiedzi pana Andrzeja, jeśli w ciastkach na rynek polski jest więcej oleju palmowego a na rynek niemiecki więcej masła, zapewne świadczy to o tym, że Polacy nie lubią masła.
    • Marek 2019-01-22 12:11:34
      No właśnie nie, p. Andrzej mówił o czymś zupełnie przeciwnym. To co piszesz, to właśnie przykład podwójnej jakości, której ma nie być. Stosujesz też nieprawidłowy ciąg logiczny. Jeszcze raz przeczytaj artykuł.
      • roberto 2019-01-22 13:39:34
        No to czytam jeszcze raz i znajduję: "Jeżeli na przykład w żelkach niemieckich mamy więcej smaku cytrusowego, a w żelkach polskich mamy więcej smaku jabłkowego, to czy to jest tak naprawdę różnica w jakości, czy może dopasowanie do preferencji smakowych konsumenta w Polsce i w Niemczech" - zwracał uwagę dyrektor PFPŻ." Pan Gantner używa wygodnego przykładu "smakowego" zupełnie przemilczając istotę problemu podwójnej jakości, czyli stosowanie tańszych zamienników składników żywności na "biedniejsze" rynki a bardziej wartościowe na rynki rozwinięte. Sprowadzanie tego do kwestii smakowych rozmywa odpowiedzialność producentów, którym zapewne nie w smak jest pakowanie lepszych składników w ciastka np. na rynek polski.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.206.217
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.