Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gantner: Wyobrażenie, że cały świat czeka na polską żywność, jest błędne

  • Autor: portalspozywyczy.pl
  • Data: 12-07-2017, 12:34
Gantner: Wyobrażenie, że cały świat czeka na polską żywność, jest błędne
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, fot. PTWP

- Nasze wyobrażenie, że wszyscy czekają na polską żywność, jest błędne. Na rynku krajów trzecich mamy olbrzymią konkurencję. Chińczycy, Japończycy czy Hindusi nie będą czekać w nieskończoność aż poukładamy się w środku i będziemy w stanie wysyłać im wystarczającą ilość dobrego towaru, który dotrze do nich w dobrym stanie, a jego jakość nie zmieni się w następnej partii - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Andrzej Gantner przypomina, że kraje, które są poważnymi eksporterami do Chin, reprezentują podejście systemowe.

- Mają zupełnie inaczej skonstruowane wydziały handlu i promocji, w których pracuje znacząco więcej ludzi niż w Polsce, a także służby dyplomatyczne nakierowane na biznes. Niemcy zatrudniają 300 osób zajmujących się wyłącznie obsługą niemieckiego biznesu w Chinach. A my mamy 3-4 osoby. Z szumnych zapowiedzi kolejnych rządów dotyczących reformy WPHI ambasad nic jak na razie nie wyszło - dodaje.

Dyrektor PFPŻ jest zdania, że działania rządu powinny skupić się na rozbudowie i tworzeniu silnych centrów handlu i promocji przy udziale profesjonalistów z biznesu.

- Mamy kolejne hasła promocyjne, które bez silnego zaplecza nie przyniosą oczekiwanych efektów. Duńczycy, Francuzi czy Niemcy w każdej z placówek mają osobę dedykowaną do biznesu, która wie jak się handluje i rozmawia z przedsiębiorcami, która czuje lokalny rynek. Dbają także o system wsparcia swoich przedsiębiorstw, mają potężne rządowe lub para rządowe agencje, które zajmują się nie tylko promocją ale również wsparciem finansowym, np. ułatwianiem kredytów eksportowych dla małych i średnich firm, zabezpieczeniem transakcji, logistyką, czyli tym wszystkim bez czego trudno sobie wyobrazić dzisiaj nowoczesny handel - dodaje.

Gantner zwraca uwagę, że wśród polskich eksporterów żywności mamy wyraźny przechył w jedną stronę.

- Eksportują głównie duzi. Na Zachodzie już niekoniecznie, gdyż jest tam silny nacisk żeby eksportowały też małe i średnie firmy. Ale żeby średnia firma eksportowała coś do Chin czy RPA, musi mieć dostęp do tanich kredytów i do zabezpieczeń. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie handlował w Afryce bez zabezpieczenia swojej transakcji, a u nas to systemowe podejście wciąż mocno kuleje. Kraje, które są największymi eksporterami żywności w UE przeznaczają miliardy na wspieranie swoich przedsiębiorców i działań proeksportowych, zarówno systemowych, kredytowych, jak i zabezpieczających. Warto się zatem zastanowić, czy stać nas na to żeby nie inwestować w eksport - dodaje.

Nasz rozmówca apeluje, aby myśląc o ekspansji poza Polskę, przyjrzeć się temu, co mamy wewnątrz tak, aby nie utracić tego, co z trudem wywalczyli polscy przedsiębiorcy.

- Krzyczymy Go China! i z wielką pompą otworzyliśmy linię kolejową do Chengdu, którą nic praktycznie nie wysyłamy.Wszystkie kraje, które są znaczącymi eksporterami żywności czerpią swoją siłę, nie z tyle z chwytliwych haseł promocyjnych ale ze stabilnych i przyjaznych dla rodzimych przedsiębiorców warunków do prowadzenia i rozwijania biznesu.   

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kubanek 13-07-2017, 11:16:
Popieram przedmówcę. Od dawna czytam uwagi tego Pana i jestem zdziwiony, że myśli tak samo jak ja. Tzn. ja mam podobne odczucia, choć nie jestem zaangażowany zawodowo tak jak Gantner.
Fakty są takie, że Polska musi wpierw się obronić przed inwazją z zewnątrz, a dopiero potem rozpoczynać ekspansję. Choć eksport jest również forma obrony.
Niestety kluczem do sukcesu jest spółdzielczość i tworzenie mocno zintegrowanych klastrów produkujących lokalną, naturalną i ekologicznie czystą żywność. Siedzę w tym sektorze od dawna i widzę, że zmiany są, ale faktycznie stoimi w miejscu.
Kiedy za granicą będzie można dostać polski nabiał wysokiej jakości czy wędliny tradycyjne. Bo póki co, to mamy w Polsce problem, aby kupić polską kiełbasę, wyprodukowaną przez polskiego producenta, z polskiego mięsa.
  • piotr 13-07-2017, 11:05:
Zawsze uważałem Cię Andrzeju za mądrego człowieka Każda Twoja konkluzja jest trafna i trafia w sedno Boję się że nie wszyscy tak samo myślą i konkludują. Ja wierząc w Maciejową mądrość będę Ciebie i Tobie podobnych wspierał a Ty nie ustawaj w walce o swoje racje. Pozdrawiam serdecznie i pozostaje z szacunkiem Piotr Ziemann

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH