Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GIJHARS: Przeprowadziliśmy już pilotażowe kontrole w ramach zmienionej ustawy o jakości handlowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-03-2009, 13:42
GIJHARS: Przeprowadziliśmy już pilotażowe kontrole w ramach zmienionej ustawy o jakości handlowej
Stanisław Kowalczyk, GIJHARS

Producenci chwalą zmienioną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jednak pojawiły się głosy, że nie widać efektów jej funkcjonowania. Inspektorzy zaprzeczają. - Już w styczniu 2009 r. przeprowadziliśmy pilotażowe kontrole jakości handlowej w czterech branżach - mówi Julita Dąbrowska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jak wyjaśnia główny inspektor GIHARS Stanisław Kowalczyk, Inspekcja chciała sprawdzić, jak w praktyce działa nowe prawo.

- Podzieliliśmy kraj na cztery regiony, w każdym zbadano inną grupę przedsiębiorców - mówi główny inspektor. Skontrolowano znakowanie pieczywa, jakość handlową serów podpuszkowych dojrzewających, marynat rybnych i wędlin podrobowych i parówek. - Kontrole przełożyły się na określone decyzje i kary - podkreśla Kowalczyk. Np. w przypadku znakowaniu pieczywa nałożono m.in. cztery kary pieniężne w wysokości łącznie 4 tys. zł.

Ogółem w zakresie znakowania skontrolowano 39 partii pieczywa mieszanego. Wszczęto osiem postępowań administracyjnych mających na celu nałożenie na przedsiębiorców kar pieniężnych w związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi w oznakowaniu pieczywa mającymi charakter zafałszowań.

W ośmiu zakładach produkcyjnych przeprowadzono kontrolę jakości handlowej serów podpuszczkowych dojrzewających. Skontrolowano 22 partie towarów. Wydano sześć decyzji administracyjnych. Żadna ze stwierdzonych nieprawidłowości nie została zakwalifikowana jako zafałszowanie lub wprowadzanie konsumenta w błąd.

W kolejnych ośmiu podmiotach zbadano jakość handlową marynat rybnych, gdzie skontrolowano ogółem 21 partii. Wojewódzkie inspektoraty wydały 14 decyzji administracyjnych, w tym dwie nakładające kary pieniężne o łącznej kwocie 2 tys. zł. Tutaj także żadna ze stwierdzonych nieprawidłowości nie została zakwalifikowana jako zafałszowanie lub wprowadzanie konsumenta w błąd.

Pięć wojewódzkich inspektoratów przeprowadziło kontrole w 12 zakładach przetwórstwa mięsnego, gdzie badano 39 partii wędlin z mięsa czerwonego. Wydano pięć decyzji administracyjnych.

W branży mleczarskiej pojawiły się głosy, że ustawa nie przynosi efektów. - Sama ustawa jest bardzo potrzebna, jest dobrze napisana, ale na razie nie ma owoców - mówiła niedawno na łamach serwisu portalspozywczy.pl Wiera Pawluczuk, prezes OSM Hajnówka. - Czy produkt jest fałszowany można stwierdzić na podstawie cen. Nie da się wyprodukować sera żółtego, bez dodawania tłuszczów roślinnych, w cenie około 9 złotych. A można spotkać takie produkty - powiedziała Wiera Pawluczuk.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • smakosz 19-03-2009, 10:13:
Smacznego życzę wszystkim, którzy skuszą się na sery podpuszkowe!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH