Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Globalna konkurencja na rynku żywności – relacja z debaty

  • Autor: PM, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2016, 15:52
Globalna konkurencja na rynku żywności – relacja z debaty
fot. PTWP

TTIP szansą czy zagrożeniem dla rozwoju eksportu polskiej żywności? I jeśli eksportować to gdzie – do Ameryki Południowej, Afryki, na rynki azjatyckie, czy może twardo trzymać się tylko rynków unijnych – na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć prelegenci podczas debaty „Globalna konkurencja na rynku żywności, która odbyła się podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

- W ostatnich latach powiązanie polskiej gospodarki z rynkiem globalnym jest coraz silniejsze i przejawia się rosnącą intensywnością wymiany handlowej. Zdecydowanie bardziej rośnie eksport niż import, co widać chociażby po naszym dodatnim saldzie w obrotach handlowych. Polska od kilkunastu lat jest eksporterem netto żywności, a saldo – od momentu wejścia do UE do ubiegłego roku – wzrosło ponad 8-krotnie. Można mówić o sukcesie polskiej branży rolno-spożywczej na rynku globalnym. Rynku, który dawał wiele szans rozwoju w ostatnich latach, choć w ostatnich miesiącach przyniósł szereg wyzwań – komentowała Marta Skrzypczyk, koordynatorka analityków sektora rolno-spożywczego w Banku Zachodnim WBK, a jednocześnie moderatorka panelu.

POLSKIE PRZEWAGI W EKSPORCIE

- Wzrost polskiego eksportu żywności jest niewątpliwie sukcesem. I chociażby dlatego, że Polska ma pewne problemy strukturalne związane z rolnictwem, jak rozdrobnienie i niska efektywność. Mimo tego, polscy przetwórcy są zdolni produkować więcej niż się lokalnie konsumuje i sprzedawać to w Europie. Polski przemysł drobiarski stał się właśnie jednym z tych sektorów, który jest europejskim liderem. To powoduje, że polscy eksporterzy np. kurczaków mogą dyktować ceny w UE, a to z kolei powoduje, że te ceny są relatywnie niskie – powiedział Wojtek Boniaszczuk, Head of Agribusiness for Central Europe, the Baltic States, Ukraine, Belarus and Moldova, Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju.

Ale czy tylko przewagi cenowo-kosztowe wpływają na tak dynamiczny eksport polskiej żywności? – Z pewnością przewaga kosztowa nie przeszkadza w rozwoju handlu międzynarodowego. Ale nie jest to jedyny czynnik sukcesu. Mamy istotnie dużą grupę wytwórców towarowych, skalę, wielkość produkcji. Branża spożywcza jest niedowartościowana – oprócz przewagi kosztowej, mamy ogromną przewagę technologiczną, której nie wszyscy są świadomi. Większość dużych przetwórców w branży spożywczej zainwestowało w swoje zakłady w ciągu ostatnich kilku lub kilkunastu lat. Są to fabryki wybudowane zgodnie z najwyższymi standardami technologicznymi – komentował Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex Wadowice. Podkreślił, że – polski eksport żywności rośnie – mimo rosyjskiego embarga. I to wywołuje obawy innych uczestników unijnego rynku, a stąd bierze się nagonka na polską żywność w UE.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH