Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glony to potencjalne źródło energii odnawialnej

  • Autor: PAP
  • Data: 07-04-2016, 09:43

Glony, nazywane "zielonym złotem", mogą służyć m.in. do produkcji przyjaznych środowisku biopaliw. Glony jako potencjalne źródło energii odnawialnej - badają naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Polska Agencja Prasowa uruchomiła w czwartek nowy cykl wideo pokazujący różne projekty innowacyjne, które powstają we współpracy naukowców i firm albo w ośrodkach badawczych w firmach. Cykl zatytułowany "Kierunek: Innowacje" będzie publikowany raz w tygodniu - w każdy czwartek. PAP chce pokazać m.in. te innowacyjne projekty, które powstają na uczelniach lokalnych, a nie w wielkich korporacjach. Zależy nam na praktycznym wymiarze tych projektów, chcemy, żeby to pomysłowość i społeczna użyteczność była znakiem rozpoznawczym naszego cyklu.

W pierwszym materiale z cyklu o pracach nad różnorakim zastosowaniem glonów opowiadają PAP naukowcy z Katedry Inżynierii Środowiska UWM. "Biorąc pod uwagę fakt, że biomasę glonów możemy stosować w wielu dziedzinach i jest to technologia bardzo dynamicznie rozwijająca się na świecie, bardzo perspektywiczna, należy uznać, że glony to +zielone złoto+" - przekonuje dr hab. inż. Marcin Dębowski.

"Hoduję glony, następnie pozyskuje z nich olej, czyli można z niego w dalszej przyszłości wytworzyć biodiesel" - opowiada mgr inż. Magdalena Rokicka. Podkreśla, że tak pozyskane paliwo będzie przede wszystkim tańsze. "Dodatkowym walorem są wartości ekologiczne. Takie paliwo jest pozbawione siarki i przyjazne środowisku" - dodaje.

Na UWM prowadzone są też prace nad biologiczną produkcją wodoru. "Bardzo maleńkie organizmy, w specjalnych warunkach potrafią wyprodukować wodór same z siebie - w sposób naturalny, przyjazny dla środowiska. Pracujemy nad tym, aby (...) tego wodoru można było wyprodukować tyle, żeby stał się on źródłem energii dostępnym dla każdego użytkownika. To jest dosyć nowy temat, tak naprawdę w naszym kraju niewiele osób się tym zajmuje, żeby nie powiedzieć, że prawie nikt" - podkreśla mgr inż. Magdalena Dudek

Glony, czyli algi wykorzystuje się już powszechnie w kosmetologii, do produkcji maseczek czy kremów - ze względu na właściwości odżywcze. Algi zawierają m.in. związki magnezu, związki cynku, dużo witamin a także kwas ligninowy. Mają właściwości wyszczuplające i wzmacniające, czyli pomagają na redukcję cellulitu, czy na pękające naczynka - wylicza mgr inż. Anna Grala.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH