Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Główny Inspektor IJHARS: Powinniśmy mocniej zaangażować się w prace nad kodeksem żywnościowym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2010, 11:34
Główny Inspektor IJHARS: Powinniśmy mocniej zaangażować się w prace nad kodeksem żywnościowym

- Zależy nam, aby przybliżyć ekspertom z sektora rolno-spożywczego problemy związane z rolą Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Chcemy zachęcić polskich specjalistów do jeszcze bardziej aktywnego udziału w pracach nad Codex Alimentarius - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Szef IJHARS podkreśla, że przy opracowywaniu norm do Kodeksu Żywnościowego działa zasada "nieobecni nie mają racji". - Jeżeli, jako kraj nie będziemy uczestniczyć aktywnie w pracach kodeksowych, skutkiem będzie przyjmowanie do Kodeksu dokumentów, na które nie będziemy mieć wpływu. W takiej sytuacji może pojawić się żal, że niektórych ważnych dla nas aspektów nie uwzględniono, że uchwalono coś niezgodnego z naszą wolą - tłumaczył Kowalczyk na czwartkowej konferencji „Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności oraz uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością". - Niezmiernie zależy nam na tym, aby jeszcze więcej komentarzy z Polski, na różnych szczeblach konsultacji, trafiało do procedur kodeksowych - podkreślił.

Dodał, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy pojawiały się wątpliwości i nieporozumienia na temat Codex Alimentarius. - Było to zasługą głównie jednego środowiska, czyli producentów suplementów diety - wskazuje Główny Inspektor IJHARS. - Głosy docierające do nas poprzez prasę były chwilami niezwykle dziwne. Absurdem była np. informacja o tym, że nie będzie można nic uprawiać w ogródkach przydomowych, jak również doniesienia o tym, że wszystko będzie musiało być napromieniowane - zaznaczył Stanisław Kowalczyk.

Komisja Kodeksu Żywnościowego działa w ramach Wspólnego Programu dla Norm dotyczących Żywności, powołanego w 1963 r. przez Organizację d. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO), otwartego dla wszystkich państw będących ich członkami lub stowarzyszonych w FAO lub WHO. Komisja ta jest najważniejszą międzynarodową, międzyrządową organizacją zajmującą się bezpieczeństwem żywności, zdrowiem konsumentów i zapewnieniem uczciwych praktyk w handlu żywnością. W skład Komisji wchodzą 182 państwa członkowskie oraz UE.

Efektem prac KKŻ oraz jej ciał pomocniczych jest Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy), czyli zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm dla żywności, kodeksów praktyki, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obeserwator 26-05-2010, 09:01:
W pełni sie zgadzam z przedmówcą! Totalnie niepotrzebna instytucja, która od wielu lat właściwie nic nie robi! Jedyny cel to przechowalnia dla zużytych polityków (przykład sam szef). Wydawane pieniądze na przygłupia gazetę, w której pracownicy chwala się swoimi przepisami kulinarnymi. Czy Premier tego rządu mógłby cos zrobic i raz na zawsze skasować!
  • obeserwator 26-05-2010, 09:01:
W pełni sie zgadzam z przedmówcą! Totalnie niepotrzebna instytucja, która od wielu lat właściwie nic nie robi! Jedyny cel to przechowalnia dla zużytych polityków (przykład sam szef). Wydawane pieniądze na przygłupia gazetę, w której pracownicy chwala się swoimi przepisami kulinarnymi. Czy Premier tego rządu mógłby cos zrobic i raz na zawsze skasować!
  • piekar 13-05-2010, 19:23:
Natworzono Inspekcji od żywności i każda coś wymyśla by brać kasę znaszych podatków. Proszę sprawdzić w krajach ościennych czy gdzieś istnieje podobny twór twór jakim w Polsce jest IJHARS. Proszę przejrzeć wszystkie Rozporządzenia (WE) np. 882/2002 o bezpieczeństwie żywności czy naszą 171/2006 o bezpeiczeństwie zywności i żywienia i czy znajdziecie Państwo określenie " jakość handlowa". To określenie wynyślono przez IJHARS. A ty podatniku płać na ich utrzymanie.Przecież w każdym powiecie są Powiatowe Stacje Sanitarno Epidemiologiczne i posiadają laboratoria do kontroli jakości żywności i takie kontrlole przeprowadzają. Ale IJHARS też czymś musi się wykazać. No i pabierają próby produktów po całej Polsce i targają je samachodami do swoich laboratoriów w Gdyni i Poznaniu. I tak państwo oszczędza.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH