Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grafik dla pracowników, a nie pracownicy dla grafiku

  • Autor: Dziennik Łódzki
  • Data: 13-08-2008, 15:48
Grafik dla pracowników, a nie pracownicy dla grafiku

Popołudniami, wieczorami, a może tylko w weekendy? Z tygodnia na tydzień rośnie liczba firm, w których to nie szef decyduje o tym, w jakich godzinach pracownik wykonuje swoje obowiązki w zakładzie - pisze Dziennik Łódzki.

Teraz to pracownicy deklarują, w jakim systemie chcą pracować. Zdaniem analityków rynku pracy, ten trend będzie się upowszechniał.

Sieć restauracji North Fish z siedzibą w Kielcach planuje otwarcie przynajmniej kilku lokali w Łódzkiem. Można pracować na zmiany lub tylko w weekendy. - Takie rozwiązanie mi odpowiada - mówi łodzianka Agata Wosińska, która zaczęła szukać pracy. - Uczę się, ale mam wolne popołudnia i weekendy. Chcę ten czas przeznaczyć na pracę i dorobienie do kieszonkowego. Elastycznym czasem pracy kusi przyszłych telemarketerów m.in. Toya, dostawca telewizji kablowej i Internetu na terenie woj. łódzkiego. Kandydaci deklarują, które godziny popołudniowe będą im najbardziej odpowiadały. To w zupełności wystarczy, by podpisać z firmą umowę- -zlecenie.

Możliwość wyboru czasu pracy mają też kierowcy kategorii B, których chce zatrudnić firma Progress. W przedsiębiorstwie usłyszeliśmy, że w grę wchodzi pora między godz. 16 a 21, a pracownicy sami dokonują wyboru. Dodatkowo zachęcani są stałą pensją w wysokości co najmniej 2400 zł, premią i zwrotem kosztów paliwa.

Życzenia pracowników odnośnie do elastycznego czasu pracy starają się także spełnić szefowie sieci marketów Tesco. - Dbamy, by dopasować grafik do pracowników, a nie pracowników do grafiku - deklaruje Przemysław Skory, rzecznik sieci. - Nie możemy spełnić wszystkich życzeń, ale staramy się być maksymalnie elastyczni. Dyrektorzy poszczególnych sklepów wiedzą, ile mają osób do dyspozycji, jakie mają one oczekiwania i na tej podstawie powstają grafiki.

Zdaniem Adama Ambrozika, eksperta rynku pracy Konfederacji Pracodawców Polskich, właściciele firm mają ograniczone możliwości wyboru pracowników. - To pracownicy mają obecnie silniejszą pozycję. Paradoksalnie to, że szefowie zostali postawieni pod ścianą, jest dla właścicieli firm korzystne - mówi. - Zadowolenie załogi, która decyduje o swoim czasie pracy, powoduje przywiązanie do firmy. Trudniej jest porzucić przedsiębiorstwo, w którym dobrze się czujemy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • robercik 12-04-2011, 21:14:
planujprace.pl i po problemie
  • kucia 30-12-2008, 15:42:
u mnie było podobnie lecz była kontrola z pip i mam zrobić pracownikow do grafiku! a nie odwrotnie. To jak to się w końcu ma? mamy cholerną elastycznosc.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH