Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GUS: Ceny żywności wzrosły o 0,4 proc.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-05-2016, 16:13
GUS: Ceny żywności wzrosły o 0,4 proc.
Fot. shutterstock

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2016 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,3 proc. (w tym towarów – o 0,4 proc., przy spadku cen usług – o 0,1 proc.) - podał GUS. Ceny żywności w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4 proc.. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6 proc.), cukier (o 1,5 proc.) oraz mąka (o 1,3 proc.).

Według danych GUS w poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny odzieży i obuwia (o 2,7 proc.), w zakresie transportu (o 1,5 proc.) oraz wzrost cen żywności (o 0,4 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,14 p. proc., 0,12 p. proc. i 0,08 p. proc.

Niższe ceny towarów i usług związanych z rekreacją i kulturą (o 0,8 proc.) oraz mieszkaniem (o 0,1 proc.) obniżyły ten wskaźnik o 0,06 p. proc. i 0,04 p. proc. 

Ceny żywności w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4 proc.. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6 proc.), cukier (o 1,5 proc.) oraz mąka (o 1,3 proc.). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,8 proc.) i owoce (o 0,2 proc.). Droższe niż w marcu br. były także pieczywo, ryby i owoce morza oraz ryż (po 0,1proc.). Ceny tłuszczów zwierzęcych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.

W kwietniu br. niższe były natomiast ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,5 proc., w tym mleka – o 0,8 proc., jaj – o 0, 7 proc., jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 0,4 proc., a serów i twarogów – o 0,3 proc.). Mniej niż w marcu br. konsumenci płacili również za mięso (przeciętnie o 0,1 proc., w tym mięso drobiowe – o 0,8 proc., wołowe – o 0,1 proc., przy utrzymujących się na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu cenach wędlin oraz wzroście cen mięsa wieprzowego – o 0,6 proc. i cielęcego – o 0,2 proc.) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,1 proc.).

W kwietniu br. ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Więcej niż w marcu br. płacono za kakao i czekoladę w proszku (o 0,9 proc.) oraz soki owocowe i warzywne (o 0,6 proc.). Ceny herbaty pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem. Obniżyły się natomiast ceny kawy oraz wód mineralnych lub źródlanych (po 0,1 proc.). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,4 proc., a za napoje alkoholowe o 0,1proc. więcej niż w poprzednim miesiącu

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH