Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Henryka Bochniarz: Zmienia się struktura przemysłu spożywczego w Japonii

  • Autor: OW, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2017, 10:03
Henryka Bochniarz: Zmienia się struktura przemysłu spożywczego w Japonii
Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan (fot. PTWP)

Struktura przemysłu spożywczego w Japonii zmienia się, ale bardzo powoli, a struktura konsumpcji koncentruje się głównie na ryżu i rybach – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezes Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego.

Umowa o partnerstwie gospodarczym UE-Japonia, zawarta 6 lipca br., otwiera drzwi producentom żywności z Polski na większą współpracę handlową z Japonią.  Aby wejść na japoński rynek, przedsiębiorcy muszą dobrze poznać jego specyfikę.

Jak obecnie wygląda japońska gospodarka, jeśli chodzi o przemysł spożywczy i handel? – Struktura przemysłu spożywczego w Japonii zmienia się, ale bardzo powoli. Japonia jest odległym rynkiem, chociaż odległość skróciła się trochę ze względu na bezpośrednie połączenia. Wbrew pozorom, ważna jest możliwość lotu do Tokio bez przesiadek. Dotyczy to bowiem także transportu cargo, czyli produktów wymagających szybkiego przeniesienia – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezes Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego.

Dodaje, że japoński rynek nie tylko jest odległy, ale i trudny do zdobycia z powodu bariery językowej, którą mają Japończycy. Obecnie w nowym, młodym pokoleniu jest trochę łatwiej, ale dawniej bez znajomości japońskiego było bardzo trudno przebić się na ten rynek.

– Trudność polega też na tym, że jest to kraj kulturowo bardzo odmienny. Polacy są w stanie łatwo poruszać się na rynku niemieckim, włoskim czy francuskim, ponieważ podróżują po Europie, wyznają podobne wartości, mają zbliżone gusta – mówi Henryka Bochniarz.

Podkreśla, że rynek japoński różni się od naszego, jeśli chodzi o produkty rolne. – Japonia była przez wiele lat krajem zamkniętym na kontakty handlowe z innymi państwami, w związku z czym jej struktura konsumpcji odpowiadała temu, co japońscy producenci mogli wyprodukować na krajowym rynku. Koncentruje się więc głównie na ryżu i rybach – tłumaczy.

– Dlatego wprowadzenie nowych produktów spożywczych wymaga ogromnego wysiłku. Trzeba oswoić lęk Japończyków przed nieznaną żywnością. Ale z drugiej strony Japończycy są zafascynowali europejską kulturą, żywnością, np. winami, serami. Widać zainteresowanie i na pewno istnieje ogromny potencjał, ale aby wejść tam z nowym produktem, należy mieć dobre kontakty. Dotychczas było to trudne, ponieważ występowały ograniczenia formalne, stąd też nasza struktura eksportu rolnego do Japonii – a Polska handluje z Japonią już wiele lat – była przez wiele lat niezmieniona: dawne centrale handlu zagranicznego zajmowały się eksportem do Japonii głównie polskiego pierza i mleka w proszku – mówi Henryka Bochniarz.

Zapraszamy do lektury całego wywiadu z Henryką Bochniarz:

Japonia – perspektywiczny rynek dla polskich producentów żywności (obszerny wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH