Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Hortimex: Żywność z tańszej półki może być mniej wartościowa, ale nie szkodliwa

- Na rynku żywności mamy półkę wysoką, średnią i niską. Produkt z niskiej półki to produkt tańszy. Nie oznacza to, że jest zły albo szkodliwy, ale pewnie mniej wartościowy, bardziej przetworzony, bo zamiast mięsa będzie miał jakieś inne białko, które smakuje podobnie, ale tym mięsem nie jest. To też jest odpowiedź na potrzeby konsumenta, którego nie stać na produkt o lepszej jakości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Hortimex: Żywność z tańszej półki może być mniej wartościowa, ale nie szkodliwa
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

Mateusz Kowalewski będzie gościem debaty "Future foods – dziś ciekawostka, jutro – silny trend" podczas Food Show 2018 w Katowicach. WIĘCEJ INFORMACJI NA WWW.FOODSHOW.PL, NA FACEBOOKU ORAZ INSTAGRAMIE!

- Na rynku żywności pojawia się coraz więcej produktów. Toczy się gra o uwagę konsumenta i o moment, w którym ten konsument dokona wyboru. Ta gra ma to do siebie, że toczy się w sposób, który do końca nie satysfakcjonuje ani jednej ani drugiej strony. Jednak nie powiedziałbym, że prowadzi to do tego, żeby ktokolwiek był przegrany. Nie chodzi bowiem o to, żeby oszukiwać się nawzajem. Oszustwem jest sytuacja, kiedy sprzedaje się coś jako coś innego albo mówi się, że coś jest bardzo zdrowe, a nie jest. Tym zajmują się komisje etyki. Jeszcze inną sytuacją jest fałszowanie żywności, które jest zjawiskiem nagannym i powinno być bezwzględnie karane - uważa Kowalewski.

Prezes Hortimeksu wskazuje, że czasami konsumenta po prostu nie stać na droższą i lepszej jakości żywność.

- Wszystko jest kwestią świadomości konsumenta i grubości jego portfela. Inaczej wygląda konsumpcja w wielkich miastach, gdzie średnie dochody są wyższe. Czasem jest tak, że konsument po prostu musi wybrać parówkę z mniejszą zawartością mięsa. Dlatego to dobrze, że konsumenci podnoszą swoją świadomość. Natomiast dobrze by było, gdyby podnosili ją w sposób zrównoważony i spokojny - mówi.

Kowalewski zwraca uwagę, że w dyskusji o szkodliwości dodatków do żywności należy pamiętać o tym, że nigdy nie mamy ostatecznej pewności co do tego, jak dany składnik może wpłynąć na nas w czasie.

- Pierwsze przypadki stosowania chemii w żywności miały miejsce po pojawieniu się syntetycznych barwników do tekstyliów. Szybko okazało się, że nie każda substancja, której można użyć przy tekstyliach, nadaje się do żywności. Zaczęto więc tworzyć pierwsze regulacje identyfikujące chemię, która może mieć niekorzystny wpływ na człowieka. Dziś także nie do końca wiemy, czy to, co spożywamy pojutrze nie okaże się szkodliwe. Jest to częsty argument przeciwników substancji dodawanych do żywności. Ale idąc tym tropem należałoby zatrzymać wszelki postęp. Cukier w swoim czasie był ok, krzepił. Dopiero później okazało się, że jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Także palenie papierosów zalecano dla zdrowia. Czy wobec tego powinnyśmy zaprzestać stosowania dodatków do żywności? Nie jestem przekonany. Nad ich właściwym stosowaniem czuwa urzędowa kontrola bezpieczeństwa - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT    /    konsument RSS ALERT    /    konsument 2018 RSS ALERT    /    skład produktów spożywczych RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Edodatek 2018-03-08 07:28:20
    \"zamiast mięsa będzie miał jakieś inne białko\" powiedział prezes firmy posiadającej różne białka, zamienniki cukru, kolageny itd za taką cene ze produkt końcowy jest rzeczywiście droższy ale nadal jest przetworzony.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.225.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.