Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Jemy za mało owoców, ryb, drobiu i przetworów mlecznych

  • Autor: PAP
  • Data: 13-04-2009, 11:52
IERiGŻ: Jemy za mało owoców, ryb, drobiu i przetworów mlecznych
fot. zjazd-a4.pl

Polacy jedzą zbyt dużo przetworów zbożowych, mięsa wieprzowego i cukru. Mało natomiast spożywamy mleka i jego przetworów, owoców, drobiu, ryb, olejów roślinnych, mięsa wołowego oraz roślin strączkowych - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ze względu na sposób odżywiania mieszkańców, kraje europejskie można podzielić na 6 grup i 10 modeli konsumpcji. Polska została zaliczona do jednej grupy z Węgrami, Słowacją, Czechami, Łotwą i Estonią.

Nasz wzorzec konsumpcji został określony jako bałtycki. Charakteryzuje się on m.in. dużym spożyciem ziemniaków i małym - produktów białkowych. Według autorki badań, Marioli Kwasek z IERiGŻ, taki wzorzec świadczy o gorszej jakościowo diecie (uboższej w białko) w porównaniu ze "starymi" krajami UE.

Wartość energetyczna żywności na jednego mieszkańca wynosi w Polsce dziennie średnio ponad 3000 kalorii, co oznacza nadkonsumpcję (dietetycy zalecają od 2200 do 2800 kalorii dziennie). Zbyt dużo energii pochodzi z tłuszczów i cukru.

Z badań wynika, że najmniej kalorycznie jedzą w Europie Słowacy i Bułgarzy, najwięcej kalorii pochłaniają obywatele Portugalii i Austrii.

Sposób odżywiania zależy oczywiście od lokalnych uwarunkowań, geograficznych i ekonomicznych, lecz ma także związek z rozwojem międzynarodowych sieci handlowych oraz restauracji typu fast food, a także modą na tzw. wygodną żywność, tj. półprodukty czy gotowe dania, jak np. zupy błyskawiczne. Znaczenie ma również rozwój turystyki oraz wszechobecne media. Regułą jest nadmierna konsumpcja w krajach wysokorozwiętnych.

Zdaniem lekarzy, najkorzystniejsza dla zdrowia jest dieta śródziemnomorska, o czym świadczy średnia długość życia mieszkańców tego regionu. W Hiszpanii, we Włoszech i Francji kobiety żyją przeciętnie 84 lata; mężczyźni na Cyprze - 79 lat (w Polsce 73 lata). Zmiany sposobu odżywiania sprawiły jednak, że i w tym regionie rośnie ostatnio odsetek osób otyłych.

Badania zostały prowadzone na podstawie danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH