Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

IERiGŻ - raport o cenach żywności w 2017 r.

- W listopadzie 2017 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim ceny detaliczne żywności wzrosły, głównie pod wpływem podwyżek cen jaj i warzyw. Żywność była wyraźnie droższa niż przed rokiem, a jej roczna dynamika – najwyższa od września 2012 r. Wzrost cen dotyczył zdecydowanej większości podstawowych grup produktów spożywczych. Znaczące podwyżki cen odnotowano w grupie jaj, tłuszczów jadalnych, owoców, warzyw oraz artykułów  mleczarskich. Na uwagę zasługuje silny wzrost cen jabłek (o 55,1%), jaj (o 44,9%) oraz masła (o 40,9%) - informuje w raporcie Arkadiusz Zalewski z IERiGŻ.

IERiGŻ - raport o cenach żywności w 2017 r.
fot. shutterstock

W grudniu 2017 r. koniunktura w rolnictwie pogorszyła się zarówno pod wpływem spadku wskaźnika potencjalnego popytu, jak również wyrównanego wskaźnika nożyc cen. Syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie (SWKR) zmalał o 0,7 pkt. proc. do 100,1 punktu z powodu zmniejszenia wyrównanego indeksu potencjalnego popytu o 1,0 pkt. proc. do 100,8 punktu oraz spadku wyrównanego indeksu nożyc cen o 0,5 pkt. proc. do 99,4 punktu. Na spadek wyrównanego wskaźnika potencjalnego popytu wpływ miało obniżenie wyrównanego indeksu sprzedaży przemysłu spożywczego oraz osłabienie indeksu obrotów handlowych produktami rolno-spożywczymi. W przeciwnym kierunku działał wzrost wyrównanego indeksu zmian wynagrodzeń i cen żywności.

Jak informuje Arkadiusz Zalewski w raporcie IERiGŻ, syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie był jednocześnie o 0,9 pkt. proc. niższy niż przed rokiem o tej porze. Wyrównany wskaźnik nożyc cen zmalał w grudniu 2017 r. o 0,5 pkt. proc. do 99,4 punktu. Jednocześnie był on o 1,4 pkt. proc. niższy niż w rok wcześniej. O spadku wyrównanego wskaźnika nożyc cen w grudniu w stosunku do poprzedniego miesiąca zadecydowało zmniejszenie wyrównanego wskaźnika cen skupu, przy rosnącym wskaźniku cen środków produkcji. Do spadku wyrównanego indeksu cen skupu przyczyniły się m.in. listopadowe obniżki cen niektórych produktów rolnych. Żywiec drobiowy potaniał o 4,4%, a wieprzowy o 4,0%. Wyższe ceny odnotowano w przypadku zbóż. Jęczmień podrożał o 4,1%, kukurydza o 2,2%, pszenica o 1,4%, a żyto o 1,2%. Podniosły się również ceny mleka krowiego (o 1,9%) oraz ziemniaków i żywca wołowego (o 1,2%). W sumie bieżący wskaźnik zmian cen skupu wyniósł w listopadzie 99,7 punktu, a wyrównany indeks cen skupu zmalał w grudniu o 0,3 pkt. proc. do 99,7 punktu. Jednocześnie pod wpływem m.in. drożejących bezpośrednich nośników energii odnotowano kolejne wzrosty cen środków produkcji, a średni wzrost ich cen w listopadzie 2017 r., podobnie jak miesiąc wcześniej, wyniósł 0,5%. Z tego powodu wyrównany wskaźnik zmian cen środków produkcji w grudniu ub.r. wzrósł w porównaniu z miesiącem poprzednim o 0,2 pkt. proc. do 100,3 punktu. Zmiany cen, jakie dokonały się w ciągu jedenastu miesięcy 2017 r. w porównaniu z grudniem 2016 r. można uznać za korzystne dla rolnictwa, jednak warto zaznaczyć, że były one wyraźnie gorsze niż w analogicznym okresie 2016 r. Ceny koszyka skupu wzrosły bowiem o 2,6 pkt. proc., podczas gdy ceny środków produkcji wzrosły przeciętnie o 2,2 pkt. proc. W konsekwencji skumulowany wskaźnik nożyc cen w listopadzie 2017 r. wyniósł 100,4 punktu, podczas gdy przed rokiem wynosił 104,1 punktu. W najbliższych miesiącach rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej mogą się nieznacznie pogorszyć m.in. z powodu systematycznie rosnących cen środków produkcji dla rolnictwa pod wpływem drożejących w ostatnich miesiącach nośników energii oraz możliwych w pierwszym kwartale 2018 r. sezonowych podwyżek cen nawozów mineralnych i środków ochrony roślin. Ponadto należy oczekiwać dalszego spadku cen trzody.

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    koniunktura w rolnictwie RSS ALERT    /    Arkadiusz Zalewski RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.227.92
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.