Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Kontrole jakości artykułów rolno-spożywczych wykazały niewiele uchybień

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 12-03-2012, 10:52

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2011 r. przeprowadziła 7 277 kontroli na rynku krajowym w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Kontrole dotyczyły m.in.: przetworów mlecznych, przetworów owocowo-warzywnych, przetworów z mięsa czerwonego, przetworów rybnych, oliwy z oliwek, świeżych owoców i warzyw, mięsa drobiowego, przetworów drobiowych, piwa, soków i nektarów, wyrobów czekoladowych, pieczywa półcukierniczego oraz wyrobów garmażeryjnych.

Na podstawie wyników kontroli przeprowadzonych w 2011 r. można stwierdzić, że 99 proc. partii skontrolowanych produktów charakteryzowało się właściwym smakiem, wyglądem, barwą oraz zapachem. W przypadku takich artykułów jak: wyroby czekoladowe, pieczywo półcukiernicze, soki i nektary owocowe oraz przetwory z mięsa drobiowego, kontrola w ogóle nie wykazała niewłaściwych cech organoleptycznych.

Dokonując z kolei analizy wyników kontroli w 2011 r. w zakresie parametrów fizykochemicznych można stwierdzić, że w przypadku 85 proc. skontrolowanych partii, parametry były zgodne z wymaganiami obligatoryjnych przepisów oraz deklaracją producenta. W przypadku takich produktów jak: soki i nektary - zgodnych z wymaganiami było 96 proc. partii, mięso drobiowe - 95 proc., wyroby czekoladowe - 93 proc., a piwo - 91 proc. Należy jednak podkreślić, że zakres kwestionowanych parametrów fizykochemicznych w części nie miał dużego znaczenia dla konsumenta, gdyż dotyczył np. przekroczenia o 1 p.p. zawartości wody lub zaniżenia o 1 p.p. zawartości tłuszczu.

Analizując wyniki kontroli w zakresie parametrów fizykochemicznych kontrolowanych artykułów, z ostatnich pięciu lat, można zauważyć, poprawę jakości wielu grup artykułów rolno-spożywczych. Dotyczy to: przetworów drobiowych, przetworów z mięsa czerwonego, przetworów owocowo-warzywnych, przetworów rybnych, soków i nektarów oraz wyrobów garmażeryjnych. Przykładowo w 2006 r. kwestionowano 35 proc. partii przetworów rybnych, a w 2011 - tylko 12 proc.

Czytaj więcej w serwisie dlahandlu.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH