IJHARS po raz pierwszy opublikował listę firm fałszujących żywność

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała nazwy 10 firm, które w tym roku fałszowały żywność. Największą grupę stanowiły firmy rybne i piekarnie. Publikacja jest konsekwencją zmiany z 18 grudnia 2008 r. ustawy o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych.
Na liście znalazły się zarówno firmy, które nie zamieściły pełnego wykazu składu produktów na etykiecie, jak i przedsiębiorstwa, których wyroby zawierały mniej mięsa niż wielkość deklarowana na etykiecie.
Błędy w oznaczeniach to problem głównie piekarni. Na niechlubnej liście IJHARS znalazła się Piekarnia Antoni Kijak z Dąbrowy Tarnowskiej i krakowska piekarnia Kruczek. O substancjach dodatkowych zawartych w produktach nie poinformował m.in. Zakład Mięsny ZTSW Przebinda, a także szczecińska firma Kamil, producent m.in. mortadeli homogenizowanej i parówek Kamilki - to jakość tych wyrobów kwestionowali inspektorzy. Także Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Pszczyny źle oznaczyła barwnik użyty do produkcji jogurtu truskawkowego.
Dwie wytwórnie pokrywały swoje produkty zbyt grubą warstwą glazury. SONA z Koziegłówek zadeklarowała zawartość glazury w filetach z grenadiera 22 proc. zaś rzeczywista pokrywa była o 8 p.proc. wyższa. O 6,2 p. proc. wyższa niż deklarowana okazała się też glazura w wyrobach szczecińskiej firmy „Lux Fish" Przydział i Jaskulscy.
PHU Komers-Mag z Międzyrzecza Dolnego fałszowało natomiast zawartość mięsa ryb w swoich wyrobach. W śledzikach podwawelskich była ona o ponad 20 proc. niższa niż deklarowana. Także produkty spółki "Superfish" zawierały mniej mięsa niż podano na opakowaniu*.
Piekarnia Excelent z Tychów zaś do produkcji chleba ziarnistego dodała karmel amoniakalny, dopuszczony do produkcji tylko chleba słodowego.
- Znowelizowana ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z dniem 18 grudnia 2008 roku nałożyła na nas obowiązek podawania do publicznej wiadomości informacji dotyczących zafałszowania artykułów rolno-spożywczych. W związku z tym na naszej stronie internetowej www.ijhars.gov.pl w zakładce "Informacje z art.29 ust.5" do dziś opublikowaliśmy 15 decyzji. Przyjęliśmy zasadę, że będziemy publikować decyzje administracyjne prawomocne - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej.
*Stanowisko Superfish:
Stwierdzona przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie nieznacznie zaniżona w stosunku do deklarowanej w specyfikacji wyrobu nr SW-060/1 oraz na opakowaniu zawartość ryby dotyczyła wyłącznie partii produktu o nazwie "Korzenny Matjas" o numerze produkcji 9006060409, w łącznej ilości 434 sztuki.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!