Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS podpisała porozumienie z Uniwersytetem Przyrodniczym

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 02-07-2015, 14:06
IJHARS podpisała porozumienie z Uniwersytetem Przyrodniczym
Porozumienie IJHARS i Uniwersytetu Przyrodniczego

Inspekcja JHARS ustawowo odpowiada za kontrolę artykułów spożywczych zarówno tych sprzedawanych w polskich sklepach jak i wywożonych za granicę. Jest też ważnym ogniwem w systemie ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt. Certyfikuje też producentów żywności ekologicznej. Uniwersytet Przyrodniczy 2 lipca podpisał porozumienie o współpracy z IJHARS.

Studenci Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu już podczas tych wakacji będą odbywać praktyki w najnowocześniejszych w kraju laboratoriach kontroli żywności. Są to posiadające europejską akredytację laboratoria Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (JHARS).

- Dbamy o to, żeby nasi absolwenci mieli doświadczenie w pracy w wyspecjalizowanych laboratoriach, a te należące do Inspektora JHARS są najnowocześniejsze w Polsce, prowadzone zgodnie z najwyższymi normami i standardami europejskimi – podkreśla prof. Józefa Chrzanowska, dziekan Wydziału Nauk o Żywności.

Specjalistów dla szeroko pojętej gospodarki żywnościowej kształci się na 4 kierunkach Wydziału Nauk o Żywności: - biotechnologii (w ubiegłym roku na jedno miejsce na tym kierunku przypadało 4 kandydatów, trwająca rejestracja pokazuje, że biotechnologia nadal cieszy się powodzeniem wśród maturzystów), - technologii żywności i żywienia (w zeszłym roku 2,9 kandydata na jedno miejsce), żywieniu człowieka (3 osoby na miejsce). Nowym kierunkiem jest zarządzanie jakością i analiza żywności – jego powołanie to odpowiedź na sygnały pracodawców poszukujących pracowników w tej dziedzinie.

Wyposażenie Wydziału Nauk o Żywności to modelowy przykład, jak uczelnia inwestuje w konkurencyjność swoich absolwentów na rynku pracy. Studenci odbywają np. zajęcia w kuchni-laboratorium urządzonej za 3,5 miliona złotych. Nic dziwnego, że to jedna z bardziej aktywnych grup studentów na UPWr – działają w 8 kołach naukowych, a lody i kawa przygotowane przez nich w kuchni molekularnej są najsmaczniejsze w mieście.

Prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i prof. Roman Kołacz, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w środę podpiszą porozumienie o współpracy, obejmujące organizację praktyk i możliwość wspólnego prowadzenia projektów naukowo-badawczych.

Na Wydziale Nauk o Żywności główne kierunki badań to m.in. kwestie monitorowania produkcji żywności pod kątem bezpieczeństwa, wykorzystanie biopreparatów w prewencji chorób cywilizacyjnych, wykorzystanie związków aktywnych w produkcji żywności czy wreszcie wpływ diety na zdrowie konsumentów.

W dużej mierze zainteresowania naukowców pokrywają się z tym co w nieco innym aspekcie bada Inspekcja JHARS, która np. prowadziła w tym roku kontrole jakości napojów spirytusowych, chrzanu, musztardy, majonezów, przetworów mlecznych oraz świeżych owoców i warzyw. Okazuje się, że grzechem wielu producentów i handlowców jest brak pełnej informacji o składzie produktów lub zastosowanych technologiach, które mogą mieć wpływ na zdrowie konsumentów. Bywa też, że opisy na etykietach próbując zwieść klienta mówią nieprawdę i np. śliwowica nie była wcale ze śliwek z sadu w jednej z polskich gmin, a ze sprowadzonych z Mołdawii, albo Tatry w grafice i nazwie serka nie miały nic wspólnego z miejscem jego wytworzenia…  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH