REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: W 2009 r. 35 proc. artykułów spożywczych było źle oznakowanych

  • Autor: WK, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-06-2010, 21:02
IJHARS: W 2009 r. 35 proc. artykułów spożywczych było źle oznakowanych

Wyniki 8688 kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzanych w 2009 r. nadal wskazują na szereg nieprawidłowości, zarówno w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych, jak i poprawności znakowania.

REKLAMA

W 2009 r. inspektorzy przeprowadzili cztery kontrole roczne, dotyczące przetworów mlecznych, ryb i przetworów rybnych, pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Trzy kontrole, dotyczące przetworów z mięsa czerwonego, oliwy z oliwek oraz prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych (herbaty i herbatek owocowych, koncentratów spożywczych, majonezów i sosów, olejów i tłuszczów roślinnych, fermentowanych napojów winiarskich, soków owocowych, napojów bezalkoholowych, kawy rozpuszczalnej) realizowane były w dwóch kwartałach.

IJHARS sprawdzała również jakość handlową przetworów zbożowych, win gronowych, napojów spirytusowych, mięsa i przetworów drobiowych, makaronu, przetworów owocowych i warzywnych, wyrobów cukierniczych, znakowanie jaj oraz nawozów i kontrolowała działania związane z certyfikacją chmielu i produktów chmielowych.

Przeprowadzone w ub. r. kontrole wykazały, że aż 14,8 proc. sprawdzanych partii wyrobów posiadało jakość niezgodną z przepisami o jakości handlowej oraz z deklaracją producenta. 35,1 proc. było nieprawidłowo oznakowanych. 2 proc. nie odpowiadało określonym cechom organoleptycznym.

4,2 proc. partii świeżych owoców i warzyw nie spełniało w ub. r. wymagań jakościowych określonych w standardach UE a 24,3 proc. było niewłaściwie oznakowanych.

Nieprawidłowości stwierdzono również podczas kontroli jaj. 19,2 skontrolowanych partii jaj nie spełniało wymagań w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych.

Kontrole wykonywane przez IJHARS polegają na sprawdzeniu czy artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W 2009 r. IJHARS przeprowadziła 37 programów kontroli jakości handlowej w 21 grupach artykułów rolno-spożywczych, którymi objęto ponad 2 tys. firm sektora spożywczego.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • producent 07-06-2010, 10:52:
Za brak spasji w oznakowaniu masy produktu tj "600g" (a wg przepisu winno być 600 g") inspektor podległy p. Kowalczykowi każe mandatem oraz wydaje decyzję administracyjną z rygiorem natychmiastowej wykonalności prawidłowego znakowania. Wiadomo, że od razu nie ma opakowań z nowym nadrukiem i trwa to co najmniej 2 tygodnie oraz sporo kasy, gdyż nadruki na opakowaniu robi się na kilka lat ale co to obchodzi p. Kowalczyka, że wyrzucę w błoto za kilka tysięcy opakowań oraz że przez dwa tygodnie nie bedę produkował chleba z przestojem piekarni i nie dostarczę na rynek pieczywa. Pan Kowalczyk wykazuje za to jakie nieprawidłowści ujawniła inspekcja co wpływa na jakość pieczywa, że wstrzymał produkcję w zakładzie ze względu na złą jakość. Ważne jest dla niego aby wykazać się przed swoim zwierzchnikiem czyli Ministrem Rolnictwa oraz przynieść korzysci do Budżetu. To społeczeństwo powinno dowiedzieć się na co wydawane są pieniądze z podatków, kogo utrzymuje i dla jakich celów, komu są przydatne takie dzialania inspekcji, jak ich działania wpływają na podwyżki cen produktów, gdy producent musi wyrzucić do kosza za kilka tysięcy opakowań po każdej zmianie przepisów chociaż mółby je zużyć do końca zapasów. Wystarczy pójść do supermarketów sieci zachodnich aby przekonać się, że tam polskie prawo dotyczące ozbnakowań produktów nie obowiązuje produktów zachodnich producentów. Ale w tych marketach nie ma żadnych inspekcji bo boją się narazać o swoje stołki tacy jak p. Kowalczyk. Tam co drugi produkt jest żle oznakowany i nikomu to nie przeszkadza.
  • producent 2 07-06-2010, 09:04:
HA, HA, niby jak ten sanepid sprawdza czy produkt jest zdrowy -co jakiś czas biorą produkt z półki sklepowej, sprawdzją czy nie ma robaków i tyle. Panie z Sanepidu niedouczone , boją się cokolwiek zrobić.
Te całe kontrole to jedna wielka porażka -czy ktoś się za to weźmie ?
  • Producent 06-06-2010, 07:46:
Nic prostszego, nauczyć producentów żywności prawidłowo tworzyć własne specyfikacje jakościowe produktu i taka instytucja jak IJHARS jest niepotrzebna i zostają zaoszczęcone pieniądze na pomoc dla powodzian. IHARRS kontroluje tylko czy jest zgodny produkt z etykietą. Czy on jest zdrowy dla organizmu to juuż jest tylko i wyłączna sprawa dla SANEPIDU.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH