Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS wydał o ponad połowę więcej certyfikatów i świadectw jakości dla produktów regionalnych i tradycyjnych

  • Autor: portalspozywczy.pl / IJHARS
  • Data: 27-01-2011, 11:47

W wyniku kontroli przeprowadzonych w 2010 roku wydano łącznie 219 świadectw jakości i certyfikatów zgodności (o 76 więcej niż w 2009 roku).

W 2010 roku wojewódzcy inspektorzy JHARS zrealizowali wszystkie wnioski o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją złożone przez producentów. W konsekwencji, wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole u producentów 10 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) i wydali łącznie 163 świadectwa jakości potwierdzające zgodność procesu produkcji ze specyfikacją producentom rogala świętomarcińskiego, oscypka, redykołki, bryndzy podhalańskiej, wielkopolskiego sera smażonego, obwarzanka krakowskiego, kiełbasy lisieckiej, andrutów kaliskich, miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, pierekaczewnika. Trzy spośród ww. produktów, tj. redykołka, obwarzanek krakowski i kiełbasa lisiecka, skontrolowane zostały po raz pierwszy.

Ponadto, w 2010 roku upoważnione jednostki certyfikujące skontrolowały po raz pierwszy i wydały 56 certyfikatów zgodności producentom wiśni nadwiślanki, truskawki kaszubskiej i miodu kurpiowskiego.

W wyniku kontroli przeprowadzonych w 2010 roku wydano łącznie 219 świadectw jakości i certyfikatów zgodności (o 76 więcej niż w 2009 roku). Świadectwo jakości i certyfikat zgodności są dokumentami potwierdzającymi zgodność procesu produkcji danego produktu ze specyfikacją. Dokumenty te wydawane są odpowiednio przez wojewódzkiego inspektora JHARS lub upoważnioną jednostkę certyfikującą i stanowią dowody na to, że produkt był kontrolowany i spełnia wymagania specyfikacji.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Jak wybrać system ERP? POPRZEDNI ARTYKUŁ

Jak wybrać system ERP?

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH