Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Import włoskich produktów spożywczych do Polski wzrósł o 6 proc. rdr

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2017, 10:27
Import włoskich produktów spożywczych do Polski wzrósł o 6 proc. rdr
Fot. shutterstock

Import włoskich produktów spożywczych z roku na rok rośnie. Włosi dostarczają do Polski między innymi nabiał (np. sery), wina, produkty na bazie kakao, makarony, przetwory warzywne (głównie na bazie pomidorów) i owocowe, a także niektóre gatunki owoców. Wśród eksporterów żywności do Polski, Włosi zajmują już od kilku lat czwarte miejsce.

Import włoskich produktów żywnościowych do Polski z roku na rok jest coraz większy. W 2016 roku osiągnął on wartość bliską 735 milionów Euro. W ostatnich 5 latach jego wartość wzrosła aż o 31%. W ubiegłym roku wartość importu w 2016 roku (733,6 mln euro) wzrosła o 6 procent w stosunku do roku 2015, kiedy import włoskich produktów do Polski osiągnął wartość 691,8 mln Euro. 

- Obserwujemy coraz większe zainteresowanie konsumentów z Polski nie tylko produktów nieprzetworzonych takich jak pomidory czy winogrona, ale także takich, których wyprodukowanie wymaga wyjątkowych warunków i które bardzo często są charakterystyczne dla danego regionu – mówi Antonino Mafodda – dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej.

Włosi dostarczają do Polski całą gamę serów, a mają ich u siebie bardzo dużo. Niemal każdy region pochwalić się może swoim własnym rodzajem tego produktu, w tym - z unijnym certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Spośród wszystkich krajów UE, włoskie sery miały ich do niedawna najwięcej – blisko 40. Wielu polskich restauratorów wykorzystuje właśnie te oryginalne włoskie produkty mleczne do przyrządzania u siebie potraw – np. Mozzarella w tym Mozzarella di Bufala Campana DOP z Kampanii, Mascarpone, Parmigiano Reggiano czy Gran Padano. Coraz większym uznaniem cieszą się też mało wcześniej znane sery takie jak Pecorino czy Ricotta. Podobnie jest z wędlinami czy gotowymi sosami robionymi na bazie oryginalnej bazylii czy pomidorów. Katalog takich przetworów z roku na rok jest w Polsce coraz dłuższy.

- Dzięki podróżom, a nawet telewizyjnym programom kulinarnym, polscy konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Poszukują coraz to nowych smaków. Stąd właśnie coraz większe zainteresowanie produktami nawet mniej znanymi, charakterystycznymi dla poszczególnych włoskich regionów – dodaje Antonino Mafodda.

Regionalne produkty z Południa Włoch, wśród których 215 (na 814 w całych Włoszech i 2936 na całym świecie) posiada certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO i PGI), prezentują w Warszawie ich producenci z 4 prowincji „dołu apenińskiego buta”: Apulii, Kalabrii, Kampanii i Sycylii. ICE-Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich zorganizowała z ich udziałem Warsztaty „A Taste of Southern Italy” dla potencjalnych odbiorców: importerów, dystrybutorów, hurtowników, sieci handlowych, restauratorów i detalistów z Polski. W imprezie udział wezmą 33 firmy, które reprezentują niemal wszystkie spożywcze sektory Południa Włoch – m.in. producentów oliwy, przetworów owocowych i warzywnych, kawy, słodyczy, serów,  wędlin jak również dań gotowych. 

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH