Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Instytut Żywności i Żywienia będzie walczył z nadwagą

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 04-06-2012, 14:59

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna realizację największego w Polsce wieloletniego projektu edukacyjnego pt. „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".

Projekt finansowany jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Jego całkowity koszt wyniesie 4 500 000 CHF (ponad 16 mln zł). Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.

Badania przeprowadzone w ostatnich latach w Polsce są alarmujące. Wynika z nich, że już co drugi mężczyzna i co druga kobieta mają nadwagę lub otyłość, a co piąta osoba jest otyła. Szybkie tempo wzrostu występowania tego zjawiska zagraża zwiększeniem częstości występowania schorzeń towarzyszących otyłości i pogorszeniem stanu zdrowia Polaków.

W ramach projektu edukacyjnego kształtowana będzie wśród konsumentów umiejętność czytania informacji zamieszczonych na etykietach żywności w celu prawidłowego komponowania diety.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, podkreśla znaczenie racjonalnego i świadomego wyboru produktów spożywczych. „Większość Polaków podczas zakupów produktów spożywczych, zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a pomija informacje o składzie i wartościach odżywczych. Podczas realizacji programu przekażemy materiały edukacyjne i poprowadzimy zajęcia praktyczne w supermarketach na terenie całego kraju. Edukacja klientów dotyczyć będzie odczytywania etykiet produktów spożywczych i udzielania odpowiedzi na pytania z zakresu wartości odżywczej żywności i znakowania. Upowszechnianie wiedzy na temat wartości odżywczej produktów spożywczych planujemy również podczas dni otwartych organizowanych na terenie Instytutu Żywności i Żywienia".

Projekt uwzględnia nie tylko problemy z prawidłowym wyborem produktów spożywczych, ale także promocję zdrowego stylu życia wśród różnych grup ludności. Pozostałe zadania projektu skierowane są na:

- edukację w zakresie prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących, a także w aspekcie kształtowania racjonalnych nawyków żywieniowych całej rodziny. W trakcie trwania projektu żywieniową promocją zdrowia zostanie objętych ok. 28.000 kobiet ciężarnych;
- kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1 600 przedszkoli i szkół;
- wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością. W ramach projektu około 1.600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • B. 05-06-2012, 23:45:
No, ciekawe, co nam polecą do jedzenia, jak w sklepie nie ma co kupić, bo wszystko trefne, nafaszerowane chemią od podstaw.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH