Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Instytut Żywności i Żywienia będzie walczył z nadwagą

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 04-06-2012, 14:59

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr Aleksandra Szczygła w Warszawie rozpoczyna realizację największego w Polsce wieloletniego projektu edukacyjnego pt. „Zapobieganie nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".

Projekt finansowany jest w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Jego całkowity koszt wyniesie 4 500 000 CHF (ponad 16 mln zł). Realizacja projektu zakończy się w 2016 roku.

Badania przeprowadzone w ostatnich latach w Polsce są alarmujące. Wynika z nich, że już co drugi mężczyzna i co druga kobieta mają nadwagę lub otyłość, a co piąta osoba jest otyła. Szybkie tempo wzrostu występowania tego zjawiska zagraża zwiększeniem częstości występowania schorzeń towarzyszących otyłości i pogorszeniem stanu zdrowia Polaków.

W ramach projektu edukacyjnego kształtowana będzie wśród konsumentów umiejętność czytania informacji zamieszczonych na etykietach żywności w celu prawidłowego komponowania diety.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, podkreśla znaczenie racjonalnego i świadomego wyboru produktów spożywczych. „Większość Polaków podczas zakupów produktów spożywczych, zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a pomija informacje o składzie i wartościach odżywczych. Podczas realizacji programu przekażemy materiały edukacyjne i poprowadzimy zajęcia praktyczne w supermarketach na terenie całego kraju. Edukacja klientów dotyczyć będzie odczytywania etykiet produktów spożywczych i udzielania odpowiedzi na pytania z zakresu wartości odżywczej żywności i znakowania. Upowszechnianie wiedzy na temat wartości odżywczej produktów spożywczych planujemy również podczas dni otwartych organizowanych na terenie Instytutu Żywności i Żywienia".

Projekt uwzględnia nie tylko problemy z prawidłowym wyborem produktów spożywczych, ale także promocję zdrowego stylu życia wśród różnych grup ludności. Pozostałe zadania projektu skierowane są na:

- edukację w zakresie prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących, a także w aspekcie kształtowania racjonalnych nawyków żywieniowych całej rodziny. W trakcie trwania projektu żywieniową promocją zdrowia zostanie objętych ok. 28.000 kobiet ciężarnych;
- kształtowanie nawyków prawidłowego żywienia i zwyczajów uprawiania aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Projekt obejmie 1 600 przedszkoli i szkół;
- wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością. W ramach projektu około 1.600 osób z nadwagą i otyłością zostanie objętych 12-tygodniowymi programami interwencyjnymi.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • B. 05-06-2012, 23:45:
No, ciekawe, co nam polecą do jedzenia, jak w sklepie nie ma co kupić, bo wszystko trefne, nafaszerowane chemią od podstaw.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH