Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Instytut Żywności i Żywienia uruchamia profesjonalne Centrum Dietetyczne Online

  • Autor: PAP
  • Data: 24-11-2017, 16:02
Instytut Żywności i Żywienia uruchamia profesjonalne Centrum Dietetyczne Online
Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ

Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Oline, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. Mirosław Jarosz.

Centrum to inicjatywa IŻŻ. "W gąszczu wielu dostępnych w sieci informacji dotyczących odżywiania się i diet chcemy uczynić powszechnie dostępnym profesjonalne poradnictwo dietetyczne" - powiedział na spotkaniu z dziennikarzami prof. Jarosz.

Przewiduje się, że tygodniowo udzielonych zostanie kilkaset porad. Na tyle na razie pozwalają środki, jakie Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie uzyskał z Narodowego Programu Zdrowia 2016-2010.

Do dyspozycji internautów przez 6 dni w tygodniu, 12 godzin dziennie będzie dostępnych sześciu profesjonalnych dietetyków, którzy za pośrednictwem sieci będą udzielać specjalistycznych konsultacji. Wystarczy zgłosić się zainteresowanie uzyskania porady, a Centrum Dietetyczne Oline zaproponuje do wyboru kilka dogodnych terminów.

W uzgodnionym dniu dietetyk skontaktuje się online z zainteresowaną poradą osobą. Rozmowa może przebiegać podobnie jak za pośrednictwem Skype'a lub jedynie głosowo, jak przez telefon. Po pierwszej konsultacji w razie potrzeby w taki sam sposób będzie można umówić się na kolejną poradę.

Prof. Jarosz podkreślił, że Centrum ma się przyczynić do umocnienia roli profesjonalnego dietetyka w społeczeństwie, jak i w całym systemie ochrony zdrowia. "Poradnictwo dietetyczne powinno być stałym elementem skoordynowanej podstawowej opieki zdrowotnej, jak i leczenia specjalistycznego w szpitalach" - przekonywał.

Zdaniem dyrektora IŻŻ co najmniej 20 mln Polaków wymaga porady dietetycznej, ponieważ cierpi na związane z nieprawidłowym odżywianiem choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy hipercholesterolemia (podwyższony poziom lipidów). 18 mln naszych rodaków ma nadwagę lub otyłość, na nadciśnienie choruje 9 mln osób, a cukrzyca występuje u około 3 mln Polaków.

"Leczenie tych schorzeń, szczególnie w początkowym okresie, w 70-80 proc. zależy od zmiany diety i stylu życia" - dodał prof. Jarosz. Powiedział, że żywienie jest najważniejszym czynnikiem zdrowia, a upowszechnienie profesjonalnego poradnictwa dietetycznego może stać się nową jakością w polskiej służbie zdrowia.

Dyrektor Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w IŻŻ dr n. med. Lucyna Pachocka powiedziała, że w Polsce wciąż nie jest doceniana rola dietetyka w zachowaniu zdrowia. Zawód dietetyka nie jest prawnie chroniony tak jak np. w USA, gdzie wymagane jest zdanie egzaminu państwowego.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH