Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jabłka i ryby w occie nowymi produtkami tradycyjnymi w Lubuskiem

  • Autor: PAP
  • Data: 01-02-2014, 09:52

Jabłka odmiany Landsberska oraz mieszanka rybna w zalewie octowej - to kolejne dwa lubuskie specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie jest na niej 26 produktów z tego województwa - poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze.

"Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków" - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.

Jabłka odmiany Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta.

Pierwsze owoce jabłoń ta zrodziła dopiero w 1852 r., tuż przed śmiercią hodowcy. Formalnie za nową odmianę uznano ją po kolejnych kilkunastu latach.

Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie.

Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika.

W Polsce jabłoń Landsberska uchodzi za zabytek przyrodniczy i nie jest powszechnie uprawiana. Pojedyncze jej drzewa najczęściej można spotkać w ogródkach przydomowych. Pierwszy założony po wojnie w Gorzowie sad renety landsberskiej powstał na terenie Zespołu Szkół Ogrodniczych w 2009 r. Dzięki tej inicjatywie postanowiono popularyzować odmianę jabłoni, wyhodowanej ponad 170 lat temu na tym terenie.

Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb słodkowodnych złowionych w lubuskich akwenach, w szczególności znajdujących się w gminie Bledzew i słynących z czystej wody, takich jak: jeziora Cisie i Chycińskie czy Zalew Bledzewski.

Ryby po oczyszczeniu i umyciu są smażone - małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki. Następnie wkładane do słoja i zalane wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca.

Pierwszymi lubuskim Produktami Tradycyjnymi wpisanym do rejestru w lutym 2006 r. były: Wino gronowe i Bochen chleba starowiejskiego. Wśród innych regionalnych specjałów są m.in.: Schab tradycyjny słubicki, Kapusta kwaszona nadnotecka, Paska bukowińska, Piwo wschowskie czy Ser kozi zamkowy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH