Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jadłodzielnia Foodsharing Polska świętuje swoje pierwsze urodziny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-05-2017, 13:44
Jadłodzielnia Foodsharing Polska świętuje swoje pierwsze urodziny
fot. Facebook

Siedem Jadłodzielni w Warszawie, piętnaście w Polsce, trzydzieści miast należących do ruchu, tysiące sympatyków i niezliczone ilości uratowanego jedzenia – to krótkie podsumowanie pierwszego roku działalności ruchu Foodsharing Polska.

W rocznicę otworzenia pierwszej Jadłodzielni w Polsce (na Wydziale Psychologii UW)  9 maja 2017 roku uruchomiony został już siódmy taki punkt – tym razem w Domu Sąsiedzkim „Szmulowizna”.

Czym jest Foodsharing? To niezależny, oddolny ruch skupiający ludzi, którym leży na sercu kwestia zapobiegania marnowaniu żywności. Idea Foodsharingu pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie działa ponad 200 Jadłodzielni, a w ruch zaangażowanych jest kilkadziesiąt tysięcy aktywistów. Pomysł na grunt polski przeniosły Agnieszka Bielska i Karolina Hansen, założycielki Foodsharing Warszawa – znalazły się one wśród piętnastu osób, które wg gazety „Metro” najbardziej wpłyną na Warszawę w 2017 roku. Obecnie podobne punkty działają także m.in. w Krakowie, we Wrocławiu, w Bydgoszczy i w Toruniu, a otworzeniem ich u siebie jest już zainteresowanych kilkadziesiąt miast z całej Polski. Jadłodzielnie to miejsca, w których każdy może zostawić nadmiar jedzenia i się poczęstować. Umożliwiają one tym samym zapobieganie marnowaniu jedzenia  i dyskretną pomoc tym, którzy go potrzebują.

Ponadto tzw. ratownicy żywności mają odbierać od mniejszych sklepów, piekarni czy kafejek produkty, które nadają się do spożycia, ale nie zostały sprzedane, i dostarczać je do Jadłodzielni. Często nie zwracamy uwagi na to, jak obchodzimy się z jedzeniem i jaką jego część wyrzucamy – w efekcie rocznie marnuje się w Polsce ok. 9 mln ton żywności zdatnej do spożycia, z czego aż 2 mln w gospodarstwach domowych, co daje nam niechlubne piąte miejsce w Unii Europejskiej. Drobne zmiany, takie jak uważniejsze planowanie zakupów, branie na wynos niedokończonego jedzenia w restauracji czy wyrobienie w sobie nawyku korzystania z Jadłodzielni, mogą przyczynić się do odwrócenia tej tendencji, a w konsekwencji –do zminimalizowania tego szkodliwego zjawiska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH