Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak być eko konsumentem?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 25-09-2017, 12:36
Jak być eko konsumentem?
fot. materiały prasowe

Obecnie modne jest bycie eko. Jednocześnie współczesne tempo życia powoduje, że chętnie sięgamy po szybkie i wygodne rozwiązania. Wydaje się, to być trudne, a jednak istnieje wiele prostych sposobów, które możemy zastosować w praktyce, nawet podczas wyborów dokonywanych przy sklepowej półce, np. sięgając po produkt w kartonowym opakowaniu. Karton zapewnia nam wygodę, przy jednoczesnej trosce o środowisko naturalne - mówi mgr inż. Marzena Pawlicka, kierownik pracowni oceny materiałów do kontaktu z żywnością, NIZP-PZH.

Jeśli na opakowaniu kartonowym zauważymy symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m. in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.

- W dzisiejszym świecie, jednym z większych wyzwań ekologicznych jest kwestia marnotrawstwa żywności. Aby temu zapobiec, warto robić przemyślane zakupy. Czasem lepiej będzie kupić kilka mniejszych opakowań, które stopniowo zużyjemy w miarę potrzeb, a kiedy indziej rozsądniej będzie kupić opakowanie zawierające większą ilość produktu. Na przykład do drugiego, szkolnego śniadania dziecka wygodniejszy będzie nieduży soczek ze słomką w kartonie. Z kolei np. do pracy można zabrać większy sok, który przechowamy w firmowej lodówce. W ten sposób wygodnie dostarczymy sobie jedną z codziennych porcji witamin i nic się nie zmarnuje. Szklanka soku pomarańczowego (ok. 200 ml), która może stanowić porcję warzyw i owoców, zapewnia aż 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C - zapewnia Marzena Pawlicka.

Jak przypominają eksperci wielowarstwowe opakowania kartonowe do płynnej żywności należy wrzucać do żółtych pojemników z tworzywami sztucznymi. Jeśli dodatkowo przed tym je zgnieciemy, zajmie mniej miejsca, dzięki czemu więcej opakowań zmieści się w pojemniku. Warto zapamiętać te 3 proste zasady i wcielić je w życie. Ich stosowanie nie zajmuje dużo czasu, a zysk dla środowiska naturalnego, co w efekcie także dla naszego zdrowia będzie niebagatelne.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN oraz SGFW/IRMA (Międzynarodowy System Zapewnienia Jakości Surowców do produkcji soków). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH