Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

JARS: Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-05-2013, 11:13
JARS: Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija

Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija i jest to sprawą oczywistą. Aby być konkurencyjnym na rynku, firmy takie jak nasza muszą wprowadzać nowe metody badawcze, muszą dostosowywać się do wymagań rynku i zmieniających się przepisów prawa, co związane jest z nowymi wymogami w zakresie badań żywności przez producentów - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności JARS Sp. z o.o.

Podkreśla, że trzeba działać szybko, aby zaoferować poszerzony zakres usług dla przedsiębiorców szukających odpowiedniej oferty, np. ubiegłoroczna afera solna czy odkrycie zafałszowania suszu jajecznego. - Dużym zainteresowaniem cieszą się szybkie metody, ponieważ wszystkim zależy na czasie, zdarza się, że producent oczekuje wyniku badania na drugi dzień. Szybkie metody najczęściej stosuje się w mikrobiologii np. testy rapid czy też metoda PCR - mówi.

Dodaje jednak, że wciąż popularne są też klasyczne metody oznaczania drobnoustrojów, ponieważ te metody przywołane są w rozporządzeniach UE jako referencyjne. Dużą popularnością cieszą się również analizy sensoryczne, w tym badania konsumenckie, ponieważ coraz więcej odbiorców wymaga takich badań, szczególnie sieci handlowe. A także wartość odżywcza, która już wkrótce będzie obowiązkowa na wszystkich etykietach oraz wszelkie zanieczyszczenia, których limity określa prawo czy podstawowe parametry fizykochemiczne.

Warto również wspomnieć o szerokim zakresie badań środowiskowych, ponieważ także producentów żywności obowiązują pewne limity np. w odprowadzanych ściekach.

Wśród nowych technologii można wymienić techniki real- time PCR opierające się na poszukiwaniu odpowiedniej sekwencji DNA w badanym produkcie. - W naszym laboratorium metody te są już powszechnie stosowane w celu szybkiego wykrywania patogenów takich jak Salmonella czy Listeria, ale także zafałszowań produktów żywnościowych np. innym gatunkiem mięsa niż deklarowany w składzie, wykrywania alergenów czy też żywności genetycznie zmodyfikowanej - zaznacza Wioletta Bogusz-Kaliś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH