REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

JARS: Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-05-2013, 11:13
JARS: Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija

Rynek usług laboratoryjnych żywności stale się rozwija i jest to sprawą oczywistą. Aby być konkurencyjnym na rynku, firmy takie jak nasza muszą wprowadzać nowe metody badawcze, muszą dostosowywać się do wymagań rynku i zmieniających się przepisów prawa, co związane jest z nowymi wymogami w zakresie badań żywności przez producentów - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności JARS Sp. z o.o.

REKLAMA

Podkreśla, że trzeba działać szybko, aby zaoferować poszerzony zakres usług dla przedsiębiorców szukających odpowiedniej oferty, np. ubiegłoroczna afera solna czy odkrycie zafałszowania suszu jajecznego. - Dużym zainteresowaniem cieszą się szybkie metody, ponieważ wszystkim zależy na czasie, zdarza się, że producent oczekuje wyniku badania na drugi dzień. Szybkie metody najczęściej stosuje się w mikrobiologii np. testy rapid czy też metoda PCR - mówi.

Dodaje jednak, że wciąż popularne są też klasyczne metody oznaczania drobnoustrojów, ponieważ te metody przywołane są w rozporządzeniach UE jako referencyjne. Dużą popularnością cieszą się również analizy sensoryczne, w tym badania konsumenckie, ponieważ coraz więcej odbiorców wymaga takich badań, szczególnie sieci handlowe. A także wartość odżywcza, która już wkrótce będzie obowiązkowa na wszystkich etykietach oraz wszelkie zanieczyszczenia, których limity określa prawo czy podstawowe parametry fizykochemiczne.

Warto również wspomnieć o szerokim zakresie badań środowiskowych, ponieważ także producentów żywności obowiązują pewne limity np. w odprowadzanych ściekach.

Wśród nowych technologii można wymienić techniki real- time PCR opierające się na poszukiwaniu odpowiedniej sekwencji DNA w badanym produkcie. - W naszym laboratorium metody te są już powszechnie stosowane w celu szybkiego wykrywania patogenów takich jak Salmonella czy Listeria, ale także zafałszowań produktów żywnościowych np. innym gatunkiem mięsa niż deklarowany w składzie, wykrywania alergenów czy też żywności genetycznie zmodyfikowanej - zaznacza Wioletta Bogusz-Kaliś.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH