REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Józef Rolnik: Produkty premium muszą być luksusowe pod każdym względem

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-11-2014, 11:01
Józef Rolnik: Produkty premium muszą być luksusowe pod każdym względem

Zdaniem Józefa Rolnika, współwłaściciela firmy Rolnik, w ostatnich latach polski rynek opakowań diametralnie się zmienił na plus, bardzo ewoluował. Dawniej design opakowań produktów spożywczych z Zachodu wyróżniał się na sklepowych półkach, dzisiaj polskie opakowania premium są na tym samym poziomie jak te zagraniczne.

REKLAMA

- Na opakowaniach kartonowych możliwości eksponowania ekskluzywnego przekazu jest ograniczone. Wzornictwo przemysłowe ma większe pole do działania w przypadku słoików i opakowań szklanych dla żywności - twierdzi Józef Rolnik, współwłaściciel firmy Rolnik.

- Choć opakowania szklane można używać wielokrotnie oraz prawie w 100 proc. poddawać recyklingowi uzyskując surowiec wtórny do wytworzenia nowych opakowań, to wysoka energochłonność procesu produkcji szkła (opakowań szklanych), a także zaangażowanie energii i wody oraz środków czyszczących przy ponownym użyciu tych opakowań, nakazują dobrze przeanalizować „za" i „przeciw" stosowaniu tych opakowań. Stąd malejący systematycznie udział w rynku opakowań szklanych, choć ich zalety powodują, iż nigdy z rynku nie znikną. Opakowania szklane należą bowiem do „opakowaniowej arystokracji" - twierdzi Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań.

Dzisiaj polskie huty szkła mają taką wiedzę i umiejętności, że można zrealizować tu każdy pomysł. - Nasza seria premium to produkty z transparentną etykietą, dzięki czemu na sklepowej półce klient może dokładnie obejrzeć zawartość słoika. Poza tym postawiliśmy na nietypowy kształt słoika i szerokie wieczko - dodaje przedsiębiorca.

Józef Rolnik, podkreśla, że jeśli decydujemy się na umieszczenie słowa premium na opakowaniu naszego produktu to musimy zadbać żeby zarówno sam produkt jak i design opakowania sprawiał, że produkt jest prestiżowy.

- Polacy jak mało który naród są bardzo otwarci na nowości spożywcze z wyższej półki, zwłaszcza w segmencie przetworów warzywnych. Zupełnie inaczej jest we Francji, Hiszpanii czy we Włoszech, gdzie konsumenci są bardzo konserwatywni. Polacy chętnie sięgają po nowości premium typu papryka czereśniowa z serem lub tuńczykiem , i to mimo wyższej ceny luksusowych produktów - twierdzi Józef Rolnik.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cvc 12-11-2014, 10:24:
I brawo, p.Rolnik ma rację!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH