Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jurgiel: Polska nie widzi problemu podwójnej jakości żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 06-03-2017, 15:04
Jurgiel: Polska nie widzi problemu podwójnej jakości żywności
Krzysztof Jurgiel, fot. MRiRW

Jak poinformował PAP, powołując się na wypowiedź ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, - Polska nie dostrzega problemu podwójnych standardów żywności w UE, ale przyłączyła się do wniosku, by sprawą zajęła się Komisja Europejska.

O zajęcie się kwestią różnic w jakości żywności na rynkach państw zachodnich i krajów Europy Środkowo-Wschodniej wystąpiły Słowacja i Węgry. Temat został omówiony na poniedziałkowym spotkaniu unijnych ministrów rolnictwa.

- Odbyła się debata na wniosek Słowacji i Węgier. Polska stwierdza, że system jakości i bezpieczeństwa żywności w Europie, a także w Polsce, jest zachowany - mówił dziennikarzom Jurgiel.

Jak podkreślił, z informacji od polskich instytucji zajmujących się obrotem żywności wynika, że kwestia podwójnych standardów w produkcji żywności nie jest w naszym kraju poważnym problemem.

Węgry i Słowacja podzieliły się z innymi państwami UE wnioskami z testów porównawczych, jakie przeprowadzono na takich samych produktach występujących na różnych rynkach. Na przykład na Słowacji na 22 badane produkty w dziewięciu wystąpiły znaczne różnice jakościowe.

Chodziło np. o zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczem roślinnym, wykorzystywanie słodzików zamiast cukru, a także zastępowanie składników owocowych aromatyzerami i barwnikami. Podobne wyniki jak na Słowacji uzyskano również w przypadku analizy przeprowadzonej na Węgrzech. Bratysława i Budapeszt przekonują, że generalnie chodzi o wykorzystywanie przez producentów tańszych składników.

- Przyjmujemy do wiadomości badania, które przeprowadziły Słowacja i Węgry, i uważamy, że Komisja powinna odnieść się do rezolucji PE z 2013 r., która wskazywała na możliwość wystąpienia przypadków podwójnej jakości żywności - zaznaczył Jurgiel.

Jak poinformował, państwa UE postulują, by KE zbadała takie przypadki, a później - jeśli wymagać będzie tego sytuacja - by przygotowała odpowiednie rozwiązania prawne. - Sprawa jest do zbadania, byśmy nie podejmowali pochopnych decyzji; jeśli chodzi o Polskę, to na tym etapie takiego problemu nie widzimy - powiedział minister.

Jurgiel zwracał uwagę, że różnice pomiędzy produktami na różnych rynkach mogą wynikać z różnych upodobań klientów lub np. odmiennych oczekiwań co do ceny danego towaru.

- Te produkty nie są gorsze jakościowo, takim przykładem jest sprawa zawartości mięsa w konserwach - jeśli jest w nich 60 czy 80 proc. (mięsa), to jakość i bezpieczeństwo żywności są zachowane, natomiast producent może spełniać wymagania konsumentów, czy to cenowe, czy innego rodzaj" - powiedział minister rolnictwa.

Sprawa podwójnych standardów żywności jest na tyle poważna, że stanęła na czwartkowym szczycie premierów państw Grupy Wyszehradzkiej w Warszawie. Polska jednak nie spieszy się z przyłączaniem się do Bratysławy i Budapesztu w tej sprawie.

Rozmówcy PAP ze źródeł dyplomatycznych tłumaczyli, że produkcja żywności to również miejsca pracy w Polsce, a niewielkie różnice mogą wynikać z szeregu czynników, takich jak np. zmiana wody czy gusta klientów.

Polska nie chce uczestniczyć w kampanii w tej sprawie, bo słowackie władze w przeszłości krytykowały polską żywność. Nasi producenci uważali, że chodzi o wypchnięcie Polaków z tamtejszego rynku.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Obserwator 10-03-2017, 19:21:
Bezpieczeństwo żywności to sprawa Państwa.
Ochorna konsumentów przed fałsowaniem żywności również.
A jeśli produkt jest mniej smaczny to problem producenta, najwyżej konsumenci będa kupować od konkurencji. Po co tu mieszać Państwa i Komisję Europejską?
  • Lee 09-03-2017, 18:12:
Z należnym szacunkiem panie Jurgiel ale powinno być tak: Jurgiel nie widzi prablemu z podwójną jakością. Bo ja już widzę. A za pozwoleniem ja i tacy jak ja to Polska.
  • robert 09-03-2017, 09:45:
W Polsce istnieje również podwójna jakość produktów.Coca Cola ma dwie linie produkcyjne.Jedna orginał...druga do sieci(więcej wody)Warzywa do sieci są trzykrotnie moczone i trzykrotnie mrożona(waga).Proszki do prania produkowane głównie przez zachodnie koncerny również dla sieci pakowane tzw.zmioty.Można wyliczać bez liku takich przykładów.I nikt mi nie powie że dawne postkomunistyczne kraje jadą na tym samym wózku co zachodnie.Zachód potrafi zadbać o swoje interesy.A tłumaczenie że wynika to z oczekiwania klienta na cenę...to największy stek bzdur.Owszem cena tak,ale bez umniejszania jakości.Zobaczylibyśmy wtedy czy cenki w Hipermarketach radykalnie by się nie zwiększyły.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH