Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Każdego roku w Niemczech wyrzucanych jest 11 mln ton żywności

  • Autor: pr
  • Data: 16-10-2013, 12:14

W Niemczech wyrzucanych jest 11 milionów ton żywności rocznie. Taką ilość można by zapakować do mieszczących po 40 ton tirów, które stojąc jeden za drugim stworzyłyby kolejkę o długości 4500 km - to mniej więcej 4 długości rzeki Wisły lub 10-krotna długość polsko-niemieckiej granicy. Na zlecenie Komisji Europejskiej w 2010 roku zostały przeprowadzone badania, z których wynika, że rocznie w całej Europie do kosza trafia 89 milionów ton całkowicie zdrowej, dobrej do zjedzenia żywności.

Przed 2020 rokiem ilość marnowanej żywności zwiększy się o 40 proc., wtedy marnowane już będzie 126 milionów ton jedzenia. Jednocześnie 79 milionów mieszkańców Unii Europejskiej żyje na granicy ubóstwa, a 925 milionów osób na całym świecie jest zagrożonych niedożywieniem. Dlatego też Parlament Europejski postanowił przeciwdziałać marnowaniu żywności, m.in. podejmując uchwałę na rzecz zbiorowego działania, które ma prowadzić do zmniejszenia zjawiska marnowania żywności. 

Żywność marnowana jest na każdym etapie - od momentu produkcji po konsumentów, którzy w Niemczech stanowią 61% odpowiedzialnych za marnowanie żywności, wyrzucając rocznie 6,7 milionów ton. Następne na liście są firmy cateringowe i przemysł - 17%. Wśród domowej żywności, która trafia do kosza, aż 44% stanowią owoce i warzywa, z kolei 15% to różnego rodzaju pieczywo, a niezjedzone resztki - blisko 12%. Te liczby to nie tylko zmarnowana żywność - to także wyrzucone pieniądze.

11 milionów ton wyrzuconej każdego roku w Niemczech żywności oznacza, że każdy Niemiec wyrzucił 81,6 kilo jedzenia wartego 235 Euro.
W jaki sposób uniknąć marnowania żywności? Pomóc mogą z pewnością regulacje prawne dokonywane przez Unię Europejską. Działania na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności dotyczą m.in. sposobów datowania żywności, a także regulacji kwestii jej redystrybuowania. Jednak również ważnym czynnikiem dla realizacji planu zmniejszenia marnowania żywności jest odpowiednia edukacja konsumentów w zakresie odpowiedniego gospodarowania żywnością i sposobami jej przechowywania. 



Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH