Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE chce wprowadzić możliwość obligatoryjnych kontroli żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 06-05-2013, 17:27
KE chce wprowadzić możliwość obligatoryjnych kontroli żywności

Komisja Europejska chce uprawnień do uruchamiania w państwach obligatoryjnych kontroli żywności, obecnie może jedynie zwracać się do nich o takie kontrole. Takie rozwiązanie przewiduje m.in. zaproponowany w poniedziałek pakiet regulacji ws. artykułów rolno-spożywczych.

Regulacje te przedstawił w poniedziałek podczas konferencji prasowej komisarz ds. zdrowia Tonio Borg. Dał przykład ostatnich kontroli przeprowadzanych w państwach członkowskich, które miały stwierdzić obecności mięsa końskiego w produktach oznakowanych jako mięso wołowe. Jak zaznaczył, badania zostały przeprowadzone na podstawie rekomendacji Komisji Europejskiej. KE chce jednak, aby w przyszłości mogła nałożyć na państwa taki obowiązek.

Zaproponowane rozwiązania mają także uprościć przepisy dotyczące norm zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Jak wskazywał Borg, obecnie przepisy UE składają się z blisko 70 aktów prawnych, a proponowane rozwiązania mają zmniejszyć tą liczbę do pięciu aktów prawnych. W pakiecie przewidziano m.in. bardziej uproszczone przepisy dotyczące wprowadzania do obrotu nasion i innych materiałów przeznaczonych do reprodukcji roślin.

"Przemysł rolno-spożywczy to drugi największy sektor gospodarczy w UE, zatrudniający ponad 48 milionów osób i mający wartość około 750 miliardów euro rocznie. Europa ma najwyższe w świecie normy bezpieczeństwa żywności. Niedawny skandal z końskim mięsem pokazał jednak, że wciąż możliwe są ulepszenia, nawet jeśli nie powstało zagrożenie dla zdrowia. Dzisiejszy pakiet reform pojawia się w dogodnym momencie, ponieważ pokazuje, że system jest w stanie reagować na wyzwania (...). Krótko mówiąc, celem pakietu jest zapewnienie inteligentniejszych przepisów na rzecz bezpieczniejszej żywności" - poinformował Borg na konferencji.

W połowie lutego kraje UE poparły propozycję Komisji Europejskiej, by przeprowadzić testy przetworzonych produktów mięsnych, w tym badania DNA na obecność koniny w wyrobach oznakowanych jako wołowe. Plan był reakcją Unii na skandal związany z wprowadzeniem do obrotu w niektórych krajach UE koniny jako mięsa wołowego.

W kwietniu przedstawiono wyniki badań. Spośród ponad 4,1 tys. badań mięsa wołowego przeprowadzonych w całej Unii Europejskiej w prawie 200 przypadkach stwierdzono w nim obecność koniny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH