Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE zmienia limity dla barwników spożywczych

  • Autor: KIG PR / portalspozywczy.pl
  • Data: 03-04-2012, 14:06

Opublikowano Rozporządzenie Komisji Europejskiej EC/232/2012 zmieniające załącznik II do Rozporządzenia 1333/2008 w odniesieniu do warunków i poziomów stosowania żółcieni chinolinowej (E 104), żółcieni pomarańczowej FCF/żółcieni pomarańczowej S (E 110) i pąsu 4R, czerwieni koszenilowej A (E124).

Maksymalne dopuszczalne poziomy dla tych barwników stosowanych do napojów bezalkoholowych ustalone są obecnie na: żółcień pomarańczowa E110 - 20 mg/l; żółcień chinolinowa E104 - 10 mg/l; czerwień koszenilowa E124 - 10 mg/l.

Rozporządzenie to będzie miało zastosowanie od 1 czerwca 2013.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH