Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kierownik CCIFP: Rynek francuski ma ogromny potencjał, ale może być trudny

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 20-06-2013, 11:44
Kierownik CCIFP: Rynek francuski ma ogromny potencjał, ale może być trudny
Nadia Bouacid, kierownik Centrum Rozwoju Biznesu we Francuskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej w Polsce (CCIFP)

Francja jest jednym z największych rynków zbytu dla produktów spożywczych w Europie. Jednak jest też czwartym największym producentem żywności na świecie, a znaczna część produktów zostaje w kraju - mówi Nadia Bouacid, kierownik Centrum Rozwoju Biznesu we Francuskiej Izbie Przemysłowo-Handlowej w Polsce (CCIFP).

W ramach Branżowego Programu Promocji Branży Polskie Specjalności Eksportowe, prowadzonego przez Ministerstwo Gospodarki, polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej wskazali Francję jako jeden z kluczowych dla nich rynków eksportowych. Zdaniem Nadii Bouacid, fakt ten nie dziwi, jeśli wziąć pod uwagę, że Francja jest jednym z największych rynków zbytu w całej Europie z ponad 60 milionami konsumentów.

- Zresztą już sam fakt, że francuska kuchnia została w 2010 roku wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO świadczy o tym jak ważne miejsce zajmuje we Francji jedzenie i przemysł spożywczy. Dodatkowym atutem jest stosunkowa bliskość geograficzna, dzięki czemu łatwiej jest eksportować polskie towary właśnie do Francji, niż do innych krajów. Proszę również zwrócić uwagę, że Francja jest krajem bardzo różnorodnym kulturowo, co rodzi zapotrzebowanie na zdecydowanie szerszy asortyment produktowy. Stąd też francuski rynek może być postrzegany, jako bardzo rozwojowy przez polskich eksporterów - mówi kierownik CCIFP.

Zwraca ona jednak uwagę, że Francja jest nie tylko dużym konsumentem artykułów spożywczych, ale również czwartym największym producentem żywności na świecie. - Znaczna część produktów zostaje w kraju, dzięki czemu Francja zachowuje dodatni bilans handlowy z krajami UE w segmencie spożywczym - mówi Nadia Bouacid.

Produktami eksportowymi Francji są głównie różnego rodzaju zboża i produkty pochodzenia zwierzęcego. W imporcie przeważają owoce oraz produkty na bazie warzyw i owoców, ryby, oleje, kawy, kakao, herbata oraz tytoń.

- Polscy eksporterzy dostrzegają potencjał tego rynku , gdyż Francja jest obecnie piątym odbiorcą polskich produktów rolno-spożywczych. Nie zapominajmy, że symbol francuskiej kuchni, czyli ślimak, w znacznej mierze pochodzi właśnie z Polski - dodaje kierownik CCIFP.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH