Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Koalicja „Reconomy” debatuje nt. przeciwdziałania marnotrawieniu żywności

Jak podaje Komisja Europejska, w Unii Europejskiej marnuje się ok. 88 mln ton żywności rocznie. Na gruncie polskim, na temat projektu ustawy przeciwdziałającej temu zjawisku, uwarunkowaniach branży oraz braku odpowiednich badań pokazujących skalę problemu dyskutowano na drugim już „okrągłym stole”. Debata odbyła się 8 czerwca br. w Warszawie w ramach cyklu spotkań „Systemowe rozwiązania gospodarki obiegu zamkniętego dla biznesu”. W wydarzeniu zorganizowanym przez Instytut Innowacyjna Gospodarka oraz Koalicję „Reconomy” uczestniczyli przedstawiciele administracji publicznej, firm, eksperci i naukowcy.

Koalicja „Reconomy” debatuje nt. przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
Fot. Shutterstock

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 13-06-2017, 14:58

Dyskusję otworzyła prezentacja Justyny Pawilonis, Regionalnego koordynatora ds. odpadów niebezpiecznych i innych niż niebezpieczne w Stena Recycling. Ekspertka przedstawiła krajową klasyfikację odpadów spożywczych, omówiła obecne regulacje prawne oraz zasygnalizowała różne możliwości zagospodarowania odpadów spożywczych, między innymi przy użyciu biogazowni, gorzelni czy kompostowni.

Aktualny stan prac Senatu RP oraz główne założenia nowej ustawy o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności zreferował gość specjalny, senator Jan Rulewski. Głównym elementem proponowanego prawa jest obowiązek przekazywania niesprzedanej żywności na cele społeczne przez wszystkie obiekty handlowe pow. 250 mkw.

Moderator debaty, prof. dr hab. Bolesław Rok z Akademii Leona Koźmińskiego, ekspert Instytutu Innowacyjna Gospodarka zwrócił uwagę na konieczność podjęcia konkretnych działań – Pomocą w rozwiązania problemu byłoby opracowanie oraz realizacja „Narodowego Planu Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności”. Przy jego przygotowaniu kluczowa byłaby współpraca pomiędzy poszczególnymi branżami oraz administracją publiczną. Dużą rolę do odegrania ma też edukacja konsumentów oraz skuteczna kampania społeczna.

Dyskutanci dostrzegli potrzebę uwzględnienia dodatkowych zapisów w senackim projekcie ustawy o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności. – Procedowany akt prawny zakłada dwa warianty postępowania z niesprzedaną żywnością będącą przedmiotem obrotu: przekazanie na rzecz organizacji pożytku publicznego albo utylizację. Tymczasem najwięcej żywności marnuje się na etapie produkcji rolnej i konsumpcji, a najmniej na etapie dystrybucji. Zgłoszony przez prof. Roka postulat przygotowania Narodowego Programu, byłby dobrym krokiem w stronę prawidłowej identyfikacji źródeł, a w dalszej kolejności likwidacji samego zjawiska marnowania żywności w Polsce – zauważyła Justyna Pawilonis, ekspertka Stena Recycling.

Zwrócono też uwagę na istnienie problemu metodologicznego – ostatnie, w miarę kompleksowe badanie poziomu marnowania żywności w Polsce zostało przeprowadzone w 2011 r. Jak wskazali uczestnicy debaty, od tego czasu nie ma miarodajnych danych, a szacunki mówią jedynie o ok. 10 mln ton marnowanej żywności rocznie w skali całego kraju.

więcej informacji:

marnowanie żywności RSS ALERT    /    Justyna Pawilonis RSS ALERT    /    Stena Recycling RSS ALERT    /    Bolesław Rok RSS ALERT    /    Jan Rulewski RSS ALERT    /    Koalicja Reconomy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.159.156
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.